Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Spanien på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Spanien är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Spanien.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Spanien utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 357 avhämtningsplatser i Spanien. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Spanien ligger i sydvästra Europa och landet är för många ett populärt turistmål. Man finner härliga stränder och historiska städer med beaktansvärd arkitektur. Landskapet är omväxlande och temperaturen behaglig. Delvis tack vare den växande turismen har Spanien blivit en av världens viktigaste ekonomier.
I förhistorisk tid var Spanien befolkat av flera olika folkslag. Romarna lyckades erövra hela den Iberiska halvön. De invaderade landet på 100-talet f. Kr. och härskade fram till 400-talet e. Kr. Västgoterna (ett germanskt folkslag) tog över makten, för att i sin tur tämligen snart besegras av morerna (muslimer från Afrika). Den romerska tiden är fortfarande grunden till Spaniens kultur.
På morernas tid fanns det en morisk-spansk kultur med staden Cordoba som centrum. Det muslimska inflytandet i södra Spanien syns tydligt än idag. De kristna ville ta tillbaka Spanien och detta blev en utdragen process. 1212 besegrades morerna men deras kultur fortsatte leva sida vid sida med den kristna kulturen. Det var först 1492 som Spanien officiellt var återförenat och judar och muslimer konverterade till kristendomen, eller tvingades lämna landet. Mer än 120 000 människor lämnade Spanien.
Liksom Portugal företog sig Spanien sjö- och upptäcktsresor. 1492 upptäckte Christoffer Columbus, som seglade under spansk flagg, det förlovade landet Amerika. Under det habsburgska styret på 1500-talet blev Spanien en världsmakt. Karl V utvidgade sin makt över flera länder. På 1600-talet (den spanska guldåldern) regerade kungadömet både över europeiska länder (till exempel Nederländerna och Belgien) och över länder i andra delar av världen, som till exempel Argentina, Chile och Filippinerna.
Efter guldåldern började Spanien försvagas. Landet drabbades av inflation och tvingades utkämpa flera krig. Slutligen förlorade Spanien sina kolonier och sin internationella makt. Nedgången av det en gång så mäktiga riket gav upphov till mycket självkritik. Det var en svår tid med politisk instabilitet, fattigdom och regionala olikheter. Detta ledde så småningom till en diktatur under generalen Francisco Franco. Spanien blev en republik. Franco sympatiserade med det nazistiska Tyskland och med det fascistiska Italien. Trots detta lyckades generalen behålla en halvneutral position under andra världskriget.
1947 återinrättade Franco demokratin. En kung utsågs. 1955 blev Spanien medlem i Förenta nationerna. Detta satte stopp för åren av isolering. Under 1960-talet blommade den spanska ekonomin och landet utvecklades gradvis till en modern industrination med en blomstrande turismindustri. 1975 dog general Franco och Juan Carlos I blev Spaniens nya kung. 1978 ordade han så att Spanien blev en parlamentarisk demokrati. På 1980-talet blev, förutom Katalonien och Baskien, också andra regioner autonoma. För den baskiska frihetsrörelsen ETA var detta inte tillräckligt och flera terroristattacker följde.
1982 blev Spanien medlem i NATO och 1986 blev landet medlem i Europeiska gemenskapen (EG). ETA:s radikala nationalism fortsätter att skapa problem. 1998 kungjordes en vapenvila med ETA. Ett år senare var man tillbaka på samma plats som innan vapenvilan kungjordes. Internationell terrorism har också framkallat mycket panik. 2004 utsattes Madrid för flera bombattentat. Inledningsvis lade man skulden på ETA. Trots allt är det troligast att al-Qaeda låg bakom attentaten eftersom Spanien hade skickat trupper till Irak. Efter attentaten drogs trupperna tillbaka från Irak.
Spanien har över 40 miljoner invånare. Landet är tämligen glesbefolkat och de flesta människor bor i tätorter längst kusten. På grund av inflyttning av många folkslag är den spanska befolkningen mycket heterogen. Deras förfäder är bland annat iber, romare, västgoter, berber, kelter och vandaler. I nordöstra delen av landet finns katalaner och i nordväst finns galicier och basker. Det finns också en folkgrupp som kallas gitanos, eller zigenare. Sen 1980-talet har många invandrare flyttat till Spanien. Många av dem har kommit från Sydamerika, Afrika och Östeuropa. Den stora tillströmningen av invandrare har medverkat till landets växande ekonomi.
Spaniens officiella språk är kastilianska, ett språk som de flesta känner till som 'spanska'. Det är ett romanskt språk som har påverkats av både latin och andra språk. Regionala språk som katalanska, galiciska, baskiska och aranesiska är också erkända som språk. Dessa officiella, regionala språk talas ännu i stora delar av landet. Utöver dessa språk finns det också en mängd olika dialekter. I turistområden talar utländska invånare, både anställda inom turistbranschen och turisterna själva, också tyska och engelska.
Katolicismen är den mest framträdande religionen. Mer än 80% av hela befolkningen är katoliker. Detta höga procenttal beror delvis på att general Franco tvingade människor att konvertera till kristendomen. Många människor är officiellt katoliker men de besöker inte kyrkan regelbundet. Numera lockas allt färre spanjorer till kyrkan. Cirka fyra miljoner människor tillhör inte längre någon religion och det finns dessutom 800 000 muslimer. Även om den katolska kyrkan opponerar sig mot äktenskap mellan människor av samma kön, har en majoritet av den spanska befolkningen röstat för detta. Detta visar att kyrkans inflytande håller på att minska. Landsbygden ligger efter tätortsområdena. På landsbygden vallfärdar pilgrimer ännu till heliga platser.
Spaniens nuvarande kultur härstammar från romartiden. Den spanska kulturen är dock inte enhetlig. De olika (och ibland halvautonoma) regionerna har sina egna språk och kulturer. Mer ofta än sällan känner människor samhörighet med den regionala kulturen i lika hög grad som med den nationella. Spanjorer är kända för att vara vänliga människor. Det finns nationella fester som firas med stor entusiasm. Trots protester fortsätter man med tjurfäktningar. Landet har också många kända konstnärer. Arkitekten Antonio Gaudí blev världsberömd. De flesta har också hört talas om konstnärerna Pablo Picasso och Salvador Dalí.
Spanien har/ är en konstitutionell monarki. 1975 blev Juan Carlos Spaniens kung. Kungen är skyddad och har inflytande över ett antal viktiga frågor. Det spanska parlamentet består av två kammare: kongressen och senaten. Kongressen har 350 ledamöter som väljs vart fjärde år. Man har rösträtt från och med 18 års ålder. Senaten har 259 ledamöter som utses av provinserna. Kongressen väljer premiärminister. José Luis Rodriguez Zapatero är Spaniens nuvarande premiärminister. Det parti som han tillhör, det spanska socialistiska arbetarpartiet (PSOE), vann det riksdagsvalet 2004.
I praktiken kan Spanien ses som en federation med autonoma samhällen. Makten är decentraliserad. De olika samhällena eller regionerna har till exempel egna utbildnings- och hälsosystem. Även lagarna varierar från region till region. Några regioner vill ha större självständighet än vad de redan har. Detta gäller framför allt regioner som domineras politiskt av nationella partier. Ett bra exempel är Baskien. Spanien var det första landet i Europeiska unionen (EU) som hade folkomröstning angående en europeisk konstitution. De flesta av invånarna var positivt inställda till en eventuell europeisk konstitution i framtiden. Denna har trots allt inte drivits igenom ännu. Många andra EU-länder har avvisat konstitutionen.
I Spanien började industrialiseringen sent. Landet var länge huvudsakligen ett bondesamhälle. Sedan 1950-talet har industrin utvecklats. Servicesektorn har också växt betydligt. Framför allt ger turismen goda inkomster.
På grund av den snabba ekonomiska tillväxten har sammansättningen av den yrkeskunniga delen av befolkningen förändrats. Medan 50% av människorna arbetade inom jordbruket förr i tiden, är det numera endast en mindre del (7%) som gör detta. Över hela landet produceras spannmål, men även vin och olivolja är viktiga exportvaror. Dessutom exporterar landet citrusfrukter, majs, lin, tobak och bomull.
De viktigaste industrierna ligger bland annat i Barcelona, Madrid, Valencia, Vizcaya och Zaragoza. Särskilt oljeraffinaderi och framställning av kemiska substanser, transportmedel och elektrisk utrustning är viktiga branscher i Spaniens industri. Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Italien och USA är viktiga handelspartner.
Spanien har växt och blivit en av de viktigaste ekonomierna i Europa. BNP per capita, medellivslängden och livskvaliteten är mycket höga. Landet är en ledande medlem i Europeiska unionen. 1999 var Spanien ett av de första länderna som införde euron som sin valuta. Premiärminister Aznars tid i ämbetet var en period av liberalisering, privatisering och avreglering. Detta gynnade ekonomin och arbetslösheten sjönk. Nuvarande premiärminister Rodriguez Zapatero främjar förnyelse, forskning och utveckling. Han vill dessutom bekämpa bedrägeriet och minska den statliga kontrollen.
Spanien ligger i sydvästra Europa och tillsammans med Portugal bildar det den Iberiska halvön. Landets totala yta är cirka 505 990 kvadratkilometer. Madrid är landets huvudstad. Frankrike, Portugal och Marocko (avskilt genom Gibraltarsund är grannländer. Sammanlagt har Spanien en kuststräcka på nästan 500 mil. Ögrupperna Balearerna, Kanarieöarna och Pityuserna tillhör också Spanien, liksom Céuta och Melilla (två spanska enklaver i Marocko).
Spaniens fastland består huvudsakligen av höga platåer och bergskedjor som Pyrenéerna och Sierra Nevada. Ett stort antal floder föds i dessa bergskedjor. Exempel på detta är Tajo, Ebro och Duero. Madrid är den högst belägna huvudstaden i Europa. Mulhacén är den högsta bergstoppen på det spanska fastlandet. Detta berg finns i Sierra Nevada och är 3482 meter högt. De enda slättlanden är belägna i närheten av kustområdena, till exempel i Andalusien. Dessa kallas för de andalusiska slätterna. Spanien har kust mot Medelhavet, Biscayabukten och Atlanten.
På grund av det oregelbundna landskapet är klimatet inte enhetligt. Det finns stora klimatskillnader mellan Spaniens olika områden. I inlandet är det fastlandsklimat. Vintrarna här är kalla och somrarna är varma. Under sommaren kan temperaturen gå upp till hissnande 40 grader Celsius. I östra Spanien, vid kusten, är det medelhavsklimat. Somrarna är varma och torra och vintrarna är milda. Det faller inte mycket regn här. Den norra kusten har ett milt havsklimat. Somrarna är svala och vintrarna är milda. Det kommer relativt mycket regn och landskapet i denna region är därför grönt. Somrarna här är inte så varma och vintrarna är kalla. Kanarieöarna har subtropiskt klimat. Där skiner solen året runt. På sommaren är medeltemperaturen 27 grader Celsius och under resten av året är medeltemperaturen cirka 22 grader Celsius. Detta gör öarna till ett populärt semestermål för många turister.
Spanien har över 100 flygplatser. Det finns inte mindre än 33 flygplatser som också sörjer för internationella flygningar. Viktiga flygplatser är Bajaras i Madrid och Barcelonas flygplats. Det är ett statligt företag som hanterar både inrikes- och utrikesflyg. Andra viktiga flygplatser i Spanien är bland annat, Alicante flygplats, Gerona flygplats, Malaga flygplats, Sevilla flygplats, Valencia flygplats.
Det spanska järnvägssystemet regleras av det statliga företaget REBFE. Den totala järnvägssträckan uppgår till cirka 130 mil spår. Jämfört med resten av Europa är tågbiljetter billiga. Det finns tågförbindelser mellan praktiskt taget alla städer i Spanien. I genomsnitt färdas dessa tåg i en hastighet av 200 kilometer i timmen, vilket innebär att man kommer fram snabbt. I flera städer kan man också resa med tunnelbana.
Det finns många bussbolag i Spanien, både offentliga och privata. Standarden på dessa är ofta hög. Mellan städerna är förbindelserna bra, men på landsbygden finns det färre bussar. På söndagar går det också färre bussar. Att resa med buss är ofta billigt och tämligen bekvämt.
Många spanska motorvägar har bås för vägavgift. Det spanska vägsystemet uppgår till cirka 3100 mil av vilket 200 mil är nybyggt. Den viktigaste motorvägen går från Frankrike hela vägen till Alicante. Man kör på höger sida av vägen.
Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca, Malaga, Cadiz, Las Palmas och Teneriffa har Spaniens viktigaste hamnar. Transmediterranea är det viktigaste färjebolaget. Det går färjor bland annat till Balearerna, Nordafrika och Kanarieöarna.
Spanien har tidszon GMT +1 (CET). Kanarieöarna har liksom Portugal GMT. Under sommaren ställs klockan fram en timme.
Inte bara landskapet och klimatet varierar. Det spanska köket erbjuder också stor variation och är påverkat av olika kulturer. Varje region har sina egna specialiteter. Varor som används över hela landet är vin, ost, legymer, ris och grönsaker. Paella är en berömd maträtt med ris och skaldjur. Spansk tortilla (potatisomelett) och gazpachio (kall tomatsoppa) äts också överallt. Tapas är en spansk delikatess. Det är små tilltugg som serveras för att överbygga tiden mellan lunch och middag. Utomlands har tapas också slagit igenom och i flera länder finns det tapas-barer. Spansk mat är ofta enkel, men kvaliteten är hög och maten är fräsch.
Spanien är också känt för sina goda viner. Ett typiskt spanskt vin är till exempel Sangria (fruktvin). Riojavin serveras också överallt. Många spanjorer dricker billigare bordsvin till maten. Andra berömda spanska drycker är Horchata (en mjölkdryck) och Clara (öl blandat med någon mild dryck). Generellt sett är spanskt öl inte så starkt. Både spanskt och utländskt öl finns att få.
I Spanien hör det till det vanliga att äta två varma mål mat om dagen. Lunch äter man vid runt klock an 15.00 och middag så sent som runt 21.00. Det kan vara bra att ha i åtanke när man letar efter restaurang. Dricks är vanligtvis inräknad i notan, men man brukar ändå lämna en mindre summa på bordet.
På grund de många turisterna finns det tillräckligt med hotell i allas smak. Standarden på hotellen är godtagbar och man får ofta ett varmt välkomnande. Campare har att välja på allt från mycket enkla campingplatser till mycket lyxiga. Vandrarhem är ett relativt billigt alternativ att spendera natten på. Det finns inte så många vandrarhem i Spanien, men det finns tillräckligt många i de stora städerna. Man kan också hyra semesterstugor från organisationer eller privatpersoner. En för Spanien unik form av logi är en 'parador'. Denna typ av logi ägs av staten och är ett bra sätt att bekanta sig med den traditionellt spanska kulturen. Paradores finns ofta belägna i vackra omgivningar och kan finnas såväl i historiska som moderna byggnader.
För mer information om Spanien rekommenderar vi Google och följande externa källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.