• Kundbetyg 8.3 / 10
 • Biluthyrning sedan 2005

Biluthyrning Sverige

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Sverige på dina vägnar.

Ange stad eller flygplatskod
- dagar
Varför boka genom oss?
 • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
 • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
 • Redan 500,000+ bokningar Fler än en halv miljon människor har föregått dig 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
 • 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Sverige

EasyTerra Biluthyrning Sverige är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Biluthyrningserbjudanden i Sverige

Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Sverige.

Biltyp
Mini
Ekonomi
Kompakt
Mellanklass
Standard
Full-size
Lyx
Herrgårdsvagn
Familjebuss
SUV
Elektrisk

När du ska boka en hyrbil i Sverige

Biluthyrning Sverige

Platsinformation för Sverige

Sverige utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 146 avhämtningsplatser i Sverige. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.

Inledning

Sverige är det största skandinaviska landet. Landet är berömt för sin naturskönhet: vidsträckta områden av barrskog, ett flertal sjöar och långa floder. Landet har ett antal imponerande städer, som huvudstaden Stockholm. Staden utnämndes till och med till Europeisk kulturhuvudstad 1998. Sverige erbjuder turisterna utrymme, lugn och underbar natur. Sportälskare kan njuta av cykling, vandringsturer, kanotresor eller även skotersafarier!

Historia

För mer än tvåtusen år sedan bodde många olika folkslag i dagens Sverige. Goterna levde i de södra delarna av landet. Svearna bodde i de övriga delarna. På 700-talet tvingade svearnas kung goterna underkasta sig hans makt. Då blev landet ‘Sverige’ och befolkningen fick namnet ‘svenskar’.

På vikingatiden (800-1050) förekom det många plundringståg. De fruktade vikingarna tog olika delar av Europa i besittning. På denna tid grundades ett antal handelsposter i Sverige, som till exempel Birka, Gotland och Sigtuna. Svenskarna kom också i kontakt med kristendomen.

Den följande perioden utspelade sig drabbningar mellan de skandinaviska länderna Danmark, Sverige och Norge. 1323 erövrades Finland av Sverige. Finland var en del av Sverige under nästan fem århundraden.

1397 gick Sverige, Danmark och Norge ihop i Kalmarunionen. Landen var fortfarande självständiga, men de var enade under en monark, drottningen av Danmark, Margareta I. Hennes tronföljare var Erik av Pomerania (även hennes kusin) och han blev kung i de tre länderna.

Unionen var inte framgångsrik under lång tid och ledde till många konflikter. Sverige gick inte med på att makten centraliserades i Danmark. De svenska bönderna kände sig orättvist behandlade av adeln och av de danska landägarna. Konflikten mellan Danmark och Sverige varade i sjuttio år.

1521 var Sverige ännu en gång i uppror, vilket denna gång leddes av Gustav Vasa. Han kröntes till kung och deklarerade landets självständighet 1523. Detta var slutet på unionen. Norge förblev en del av Danmark fram till 1814. Att unionen hade upphävts betydde inte att kriget mellan Danmark och Sverige var över. Sverige erövrade flera områden och landet vare en stormakt.

På 1700-talet vände vinden. Sverige attackerades från olika håll och tvingades avträda en stor del av de erövrade områdena. Finland hamnade i händerna på den ryska tsaren Peter den Store. Den svenska kungen Gustav IV Adolf avsattes därefter av Sveriges riksdag.

På 1800-talet förbättrades relationen mellan Sverige och Danmark. Under Första världskriget höll sig Sverige neutralt. Under Andra världskriget var svenskarna också inledningsvis neutrala. Landet tillät dock att tyska soldater på permission transporterades genom Sverige från Norge. Därför ifrågasattes Sveriges neutralitet. 

Sverige har alltid varit neutralt när det gäller politik. Landet anslöt sig till FN och Europeiska Frihandelssammanslutningen (EFTA), men inte till NATO eller EG. 1995 anslöt sig Sverige till EU.

Samhälle och kultur

Sverige har över nio miljoner invånare. Det är ett glestbefolkat land och befolkningen är inte jämnt fördelad över landet. De flesta invånare (85 %) bor i tätortsområden i och runtomkring Stockholm, Göteborg och Malmö. Den norra delen av landet är i motsats till detta extremt glesbefolkat. Det sägs att det bara bor tre invånare per km². Omkring 90 % av invånarna är svenska. Resten är norrmän, samer (från Lappland) och finnar

Omkring 90 % av dens svenska befolkning är medlem i den evangelisk-lutherska statskyrkan. Andra invånare är romersk-katolska, ortodoxa kristna eller baptister. En liten procentenhet muslimer, judar och buddister bor också där. Den större delen av svenskarna går bara i kyrkan vid speciella tillfällen (som bröllop eller dop).

Nästan alla invånare talar svenska. Detta språk tillhör de germanska språken. I norr och väster av landet finns det en viss likhet med norskan; i söder finns det märkbara influenser från danskan. Minoriteterna talar fortfarande sina egna språk (som till exempel samerna). Dessutom talar svenskarna i allmänhet tyska och engelska. 

Den svenska kulturen liknar de danska och norska kulturerna. De mest typiska svenska högtiderna har att göra med årstiderna skiftningar. En känd svensk tradition är Midsommar. Det är årets längsta dag och man firar sommarens ankomst. Över hela landet dekorerar folk sina majstänger. Människorna sjunger och dansar runt majstången. Den 13 december firar man Lucia. Man utser en flicka som tar på sig ett lucianattlinne och bär en luciakrona med levande ljus. Den 30:e april firas vårens ankomst. Man tänder stora eldar och sjunger vårsånger. Denna högtid kallas Valborgsmässoafton.

Svenskarna gillar i allmänhet sport. Ett känt evenemang är det svenska rallyt, där snabba bilar tävlar mot varandra i snön. Skidåkning, skridskoåkning, fotboll, cyklism och friidrott är också populära sporter i Sverige. Landet har också frambringat berömda författare, som till exempel Marianne Fredriksson och Astrid Lindgren. Lindgren blev världsberömd med sin ungdomsnovell Pippi Långstrump. Den berömda poppgruppen ABBA kommer också från Sverige.

Politisk situation

Sverige är en konstitutionell och parlamentarisk monarki. Landets kung har endast en representativ, symbolisk funktion. Landet styrs av ett kabinett och en Riksdag. Riksdagen har 349 medlemmar och utser stadsministern. Riksdagens medlemmar väljs demokratiskt vart fjärde år. Alla svenska medborgare som är 18 år eller äldre har rösträtt.

Carl XVI Gustaf har varit Sveriges kung sedan 1973. Han delar alltid ut Nobelpriset och har därför blivit internationellt känd. Frederick Reinfeld är sedan 2006 landets stadsminister. Politikerna i Sverige är kända för sin liberala karaktär. Människorna strävar efter jämlikhet i samhället. Regeringen består av fyra högerpartier som tillsammans kallas ‘Alliansen’. De fyra partierna är Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Premiärministern Reinfeldt tillhör Moderaterna.

Ekonomi

På 1800-talet var Sverige främst ett jordbruksland. I jämförelse med andra europeiska länder var det mycket fattigt. I dag är Sverige ett av de mest välmående länderna i världen med relativt höga inkomster. Affärsvärlden spelar en viktig roll för Sveriges ekonomi. Landet har fri marknadsekonomi och inte mindre än 90 % av alla industrier ägs av privata företagare. 

Tack vare det stora skogsområdet i Sverige så är landet den största timmerproducenten i Västeuropa. Timmerproduktionen är särskilt stor i norr av landet. I söder odlas det mycket säd. Det finns även många bondgårdar där man föder upp nötkreatur, får, grisar och höns.

Tillverkningsindustrin är också mycket viktig för den svenska ekonomin. Viktiga industrisektorer är metallindustrin och den elektriska industrin, liksom framställningen av trä och pappersindustrin. Handeln spelar också en stor roll för ekonomin. Några av de viktigaste exportprodukterna är elektrisk utrustning, papper och trä. Livsmedel, olja, järn och stål är viktiga importprodukter. De länder som Sverige bedriver mest handel med är: Tyskland Storbritannien, USA, Danmark, Finland och Norge. Flera svenska affärskedjor har blivit internationellt kända. Exempel på detta är Ikea och H&M.

Landets valuta är svensk krona (SEK). En svensk krona är ungefär 11 eurocent.

Geografi och klimat

Sverige är det största skandinaviska landet. Det ligger mellan Norge och Finland. Sverige har en total yta på nästan 441 000 km². Landets form är avlång. Flera stora öar tillhör Sverige: Gotland, Öland, Orust, Hisingen och Värmdö.

Sverige är uppdelat i tre delar: Norrland, Svealand och Götaland. Norrland är Sveriges nordligaste del. Området är bergigt och har många skogar. Några stora städer i området är Gävle, Sundsvall, Östersund, Umeå och Luleå. Svealand är landets mellersta del. Det är Sveriges huvudregion. Huvudstaden Stockholm ligger också i detta område. Städerna Karlstad och Uppsala ligger också i Svealand. Götaland är den sydligaste delen av landet. I detta backiga område hittar man städerna Jönköping, Norrköping, Linköping och Göteborg.

Det svenska landskapet utmärker sig för sina många granskogar. Landet är också gynnat med så många som 96 000 sjöar. Vänern (5655 km²) är den största sjön. Det är också den tredje största sjön i Europa! Sveriges högsta punkt är belägen i norr. Det är berget Kebnekaise, som har en höjd på 2104 meter. Detta berg tillhör Skanderna. Det finns även många floder. Den längsta är Göta älv.

Sveriges allra nordligaste del har polarklimat. Där är mycket snö och regn. Temperaturen här är mycket låg och på vintern går solen aldrig upp på vissa platser. Landets mellersta delar utmärker sig för sitt inlandsklimat. Detta inkluderar varma, torra somrar och kalla vintrar. I söder dominerar havsklimat. Det regnar mycket här och snön ligger inte kvar länge. 

Det svenska klimatets specialiteter är midnattsolen och norrskenet. Långt uppe i norr, nära Nordpolen, går solen inte ner på natten mellan den 21 och den 22 juni. Detta naturfenomen kan också observeras i resten av Sverige. På vintern går solen inte upp här alls. Norrskenet är ett klart färgstarkt sken som är synligt under kalla nätter. Vackra färgsprakande band och bågar rör sig över himlen. 

Trafik och infrastruktur

Det finns många sätt att resa till Sverige. Mellan Danmark och Sverige byggdes en 1,6 mil lång bro över Öresund. Bron ansluter Köpenhamn och Malmö. Bron består av en motorväg och ett järnvägsspår. Man kan också välja att besöka Sverige med båt. Dessa båtar seglar till och från Tyskland, Danmark, Finland, Polen och Island. Större hamnar finns i Göteborg, Hälsingborg, Malmö och Stockholm.

Naturligtvis finns också möjligheten att flyga till Sverige. Det finns tre flygplatser i Stockholm: Arlanda flygplats, Skavsta flygplats och Bromma flygplats. Andra stora flygplatser är Malmö flygplats (Sturup flygplats) och Göteborg flygplats (Landvetter flygplats). Det finns ett flertal flygbolag som sköter inrikesflygningar, till exempel Scandinavian Airlines (SAS) och Skyways.

Det svenska järnvägsnätet är vidsträckt och tågen är bekväma. Järnvägarna ägs av SJ (Statens Järnvägar). De platser som inte kan nås med tåg kan besökas med buss. Det finns många bussförbindelser mellan de större städerna i Sverige. Att resa med buss är ganska billigt. Några exempel på bussbolag som har anslutningar mellan stora städer är Swebus, Svenska Buss och Säfflebussen.

Det svenska vägnätet är omkring 210 760 kilometer långt. Den högsta tillåtna hastigheten på svenska motorvägar är ofta 100 kilometer/timmen. Hastighetsgränsen på svenska motortrafikleder är vanligtvis 70 eller 90 kilometer/timmen. Vägnätet är välunderhållet och att resa med bil är ett bra sätt att se mycket av landet. Man bör tänka på att somliga vägar i Sverige kräver vinterdäck. Detta är fallet när ett lager av lössnö ligger under den hårda isen. I Sverige kör folk ofta med vinterdäck på bilarna från oktober till april. 

Tidszon

Sverige ligger i tidszonen GMT +1. Det är centraleuropeisk tid (CET). Från april till oktober har man sommartid. Då ställer man fram klockan.

Mat och dryck

Sverige har ett flertal nationella delikatesser. En typisk svensk rätt är köttbullar. Dessa äts ofta tillsammans med potatismos och en sked lingonsylt. I Sverige lagar man ofta mycket mat till särskilda högtider. Under Midsommar är det vanligt att äta potatis med sill och gräddfil. När man har kräftskivor äter man kokta flodkräftor. En annan svensk delikatess är ärtsoppa med pannkakor. Pannkakorna äts ofta med sylt. Smörgåsbord är också en berömd svensk måltid. Den består av varma och kalla rätter. Fisk är en populär ingrediens: olika sorters sill, lax, sardiner, räkor, krabba och så vidare. Dessutom äts mycket paj, bröd och potatis. Smörgåsbord är en slags buffé. Alla läckerheter dukas upp på ett bord och var och en serverar sig själv vad de vill ha.

I Sverige är det mycket dyrt att köpa alkoholhaltiga drycker. Om en dryck innehåller mer än 3,5 % alkohol får den bara lov att säljas i en särskild butik. Lättöl finns tillgängligt i affärer och på bensinstationer. Aquavit är en populär dryck i Sverige. Det är en sorts brännvin som ofta dricks till maten. 

Logi

I alla svenska städer finns det många hotell. På mindre orter finns det också många hotell, men urvalet är mer begränsat. Det finns också möjlighet att hyra ett semesterhus. Dessa hyrs ut både av individer och av organisationer. I vintersportsområden kan man hyra mysiga stugor. Ett billigt sätt att tillbringa natten på är att sova på ett vandrarhem. STF (Svenska Turistföreningen) och SVIF (Sveriges Vandrarhem i Förening) är de två största sammanslutningarna för vandrarhem. På sommaren väljer många turister att campa. Sveriges Camping- & Stugföretagares Riksorganisation (SCR) är en handelsorganisation för campingplatser. Denna organisation driver omkring 600 av Sveriges 750 campingplatser. Man behöver ett särskilt kort för att bo på en av dessa platser, nämligen ‘Camping Card Scandinavia’. Turister som vill tillbringa natten på ett unikt ställe kan välja ett ishotell. Man sover i en säng gjord av snö och is. Denna typ av logi är bland annat tillgänglig i svenska Lappland.

Externa källor

För mer information om Sverige, rekommenderar vi Google och följande källor:

Praktisk information

 • Valuta
  Swedish krona
 • Körriktning
  Höger
 • Hastighetsbegränsning inom staden
  50 km/h
 • Hastighetsbegränsning på motorväg
  110 km/h
 • Språk
  Swedish
 • Populär bilkategori
  Kompakt

Vad de flesta människor vill veta

Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.

Är EasyTerra Biluthyrning det billigaste?

Ja, vi kan garantera att vi erbjuder det lägsta priset - eftersom vi jämför flera olika återförsäljare kan vi alltid erbjuda dig det bästa priset i staden.

Vad måste jag göra när jag hämtar en bil?

För att hämta din bil, behöver du din värdekupong, ditt pass, körkort och ett kreditkort. Det är mycket viktigt att ditt körkort och kreditkort är i samma namn som den huvudsakliga föraren. Tänk på att det lokala uthyrningsföretaget reserverar ett visst belopp på ditt kreditkort som en deposition. Detta kräver PIN-koden för ditt kreditkort. Om ditt körkort är utländskt (till exempel på kinesiska) måste du ha med en översättning. Endast ditt originalpass och körkort accepteras - en kopia är inte tillräcklig.

Tillkommer det några kostnader?

I allmänhet är våra priser all-inclusive. Om det skulle tillkomma några kostnader, tar vår bokningsavdelningen med dig innan du utfärdar fakturan. Om du ångrar dig, kan du alltid annullera din bokning utan några förpliktelser (minst 48 timmar i förväg).

Vilken typ av försäkring är tillämplig för min hyra av bil?

I allmänhet ingår ansvarsförsäkring, brandförsäkring, allrisk-försäkring och stöldförsäkring i kostnaden för hyra av bil.

Vad innebär Bekymmers-fri märkning?

Denna etikett indikerar att en hyrbil uppfyller följande krav: Obegränsat antal kilometer, ingen självrisk (och ingen övertäckning tillgänglig), hållbar energipolicy och att biluthyrningsföretaget har ett gott anseende. Tillgången på bilar som uppfyller dessa fyra krav gör valet av ett lämpligt fordon till dig snabbare.

Hur kan jag ändra eller avbryta min bokning?

Du avbokar din bokning på ditt "Mitt konto". Vi rekommenderaratt du kontaktar oss per telefon om du måste ändra eller avboka din bokning med kort varsel (48 timmar eller mindre).

När får jag en bekräftelse på bokningen?

De flesta bokningar bekräftas inom några minuter efter att betalning skett. Vi rekommenderar att du kontaktar bokningsavdelningen för sista-minuten-bokningar (upphämtning inom 48 timmar).

Vilka biluthyrningsfirmor jämnförs av EasyTerra Biluthyrning? På denna plats.
 • Europcar
 • Hertz
 • Thrifty
 • Enterprise
 • Budget
 • Avis
 • Alamo
 • Sixt
 • Keddy By Europcar
 • Green Motion
 • National Car Rental
 • Rent a star
 • Your Rent
 • McRent
 • ACE Rent A Car
 1. Startsida
 2. Biluthyrning Sverige