• Kundbetyg 8.3 / 10
 • Biluthyrning sedan 2005

Biluthyrning Polen

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Polen på dina vägnar.

Ange stad eller flygplatskod
- dagar
Varför boka genom oss?
 • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
 • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
 • Redan 500,000+ bokningar Fler än en halv miljon människor har föregått dig 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
 • 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Polen

EasyTerra Biluthyrning Polen är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Biluthyrningserbjudanden i Polen

Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Polen.

Biltyp
Mini
Ekonomi
Kompakt
Mellanklass
Standard
Full-size
Lyx
Herrgårdsvagn
Familjebuss
SUV
Elektrisk

När du ska boka en hyrbil i Polen

Biluthyrning Polen

Platsinformation för Polen

Polen utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 78 avhämtningsplatser i Polen. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.

Inledning

I mitten av Europa ligger republiken Polen. Det före detta kommunistlandet har en rik historia, livliga städer och underbar natur att erbjuda. Besökarna kan uppleva modernitet i huvudstaden Warszawa och historia i den sydliga staden Krakow. Krakow är också huvudstad i den sydliga region som bär namnet 'Malopolska': Lilla Polen. På gränsen till Slovakien och Ukraina, hittar man Tatrabergens skrovliga bergstoppar och dalar. Den högsta toppen är berget Rysy, 2499 meter högt. Vid den ofördärvade kustlinjen i norr ligger havshamnen Gdansk. Längs stränderna finns det många semesteranläggningar. Längre inåt landet hittar man sjöar och täta skogar, med medeltida slott här och var. En av Polens vackraste regioner ligger i nordost. I Masurien finns det mer än tvåtusen sjöar som är anslutna till varandra genom kanaler och floder och omgivna av kullar och skog. 

Historia

Kelter, balter, hunner och flera germanska stammar vandrade till den region som idag kallas Polen under den yngre stenåldern, omkring 200 f. Kr. Under tidig medeltid kom västslaverna till den slätt som ligger mellan floderna Odra and Wisla. Dessa människor kallades 'polanie': folk från slätten

966 e. Kr. konverterade hertig Mieszko I till kristendomen. Tack vare detta erkändes han av Rom som härskare över Polen. Kyrkan spred sin tro från år 1000 i Polen. Mieszkos son, Boleslaw den modige, blev Polens första kung. Han utsåg Poznan till huvudstad. Då det 1038 utbröt en problematisk period med erövringar genomförda av teutoniska riddare och tatarer, flyttades det kungliga sätet till Krakow. På 1200-talet plundrades denna stad av tatarer.

1333 återhämtade sig riket under den period då Kazimierz III Wielki (dvs. den store) hade makten. Polen blomstrade under denna tid. Kungen hade emellertid endast kvinnliga arvingar och dynastin tog därför sitt slut vid hans död 1370. Ett giftermål mellan Kazimierz systerdotter och storhertigen av Litauen skapade ett mäktigt rike som sträckte sig från Östersjön till Svarta havet. 1569 blev Polen och Litauen officiellt enade i en enda stat. Båda delarna förblev anslutna till varandra fram till en bra bit in på 1700-talet.

1500-talets renässans förde med sig nya impulser inom konst och vetenskap. Polacken Mikolaj Kopernik, mer känd som Nicolaus Copernicus, lade fram en ny heliocentrisk teori angående solsystemet.

1500-talet innebar också slutet för den Jagellonska ätten. Från och med denna period valdes kungen av parlamentet. Många av de efterkommande kungarna var utlänningar, eftersom den styrande aristokratin ansåg att det var lättare att hålla dem i ledbanden. I slutet av detta århundrade flyttade en av tronföljarna huvudstaden till Warszawa.

Under 1600-talet rivaliserade svenskar, ryssar, preussare och österrikare med varandra om det polska territoriet. Trots uppdelningen av landet i tre delar återupplivades de nationalistiska känslorna från slutet av 1700-talet till mitten av 1800-talet. Denna tids romantiska period fick den traditionella konsten att blomstra. Till följd av detta bröt uppror ut för att jaga iväg ockupanterna.

1919 slöts freden i Versailles genom vilken Polen erkändes som en suverän stat. Emellertid förde detta inte med sig fred till Polen. Den polska armén gjorde sitt bästa för att återerövra sina före detta territorier som nu tillhörde Ryssland. Detta slutade med en kompromiss genom vilken Polen fick tillbaka städerna Lviv och Vilnius. Inte långt efteråt, 1939 invaderade det nazistiska Tyskland den polska staden Gdansk vilket blev början till Andra världskriget. Detta krig orsakade polackerna stort lidande. En femtedel av Polens befolkning dog. Utrotningslägret i närheten av den polska staden Auschwitz påminner oss fortfarande om den en och en halv miljon judar, romer och andra människor som mördades där.

Efter Andra världskriget hamnade Polen under sovjetiskt styre. Polackerna accepterade aldrig sitt öde. I slutet av 1980-talet tillät den ryska presidenten Michail Gorbatjov polackerna att leta efter nya alternativ. Detta resulterade i ett nytt val 1989 i vilket kommunisterna förlorade makten och var tvungna att dra sig tillbaka. Detta var den första dominobrickan som föll. Efter detta kollapsade resten av kommunistregimerna i Europa. 1999 blev Polen medlem i NATO. Sedan maj 2004 är landet medlem i Europeiska Unionen.

Samhälle och kultur

Under flera århundraden var Polen ett land med stor mångfald och olika folkslag. Judar, tyskar och ukrainare såg Polen som sitt hemland. Andra Världskriget förändrade detta och dagens polska befolkning består främst av polacker. Mer än hälften av de 39 miljoner invånarna bor i städerna. Warszawa, i öster, är inte bara Polens huvudstad utan även landets största stad. Viktiga städer är till exempel Lódz, Krakow och Poznan. Livet i Polen liknar det i många städer i väst. På landsbygden är däremot traditionella roller fortfarande viktiga. Här har familjen fortfarande stor betydelse och starka familjeband består.

Polens befolkning är mycket aktiv inom den religiösa sfären. Efter kommunismens fall blev kyrkorna fullpackade igen. Mer än 80 % av polackerna är romersk-katolska. Påven Johannes Paulus II, som dog 2007, började sitt liv som polacken Karol Woytila. Många polacker är mycket stolta över sin landsman. Samtidigt gör kyrkans popularitet i polen att gränsen mellan kyrka och politik suddas ut. Kyrkan har ett sådan inflytande på politiska partier och i samhället att många polacker reagerar mot den religiösa institutionen. 

Politisk situation

Under fyra decennier höll kommunismen Polen i ett järngrepp. 1990 upplöstes kommunistpartiet och den första demokratiska presidenten Lech Walesa valdes. De första tio åren efter kommunismens kollaps var instabila och präglades av politiska kriser. Under denna problematiska tid utvecklades emellertid en välfungerande marknadsekonomi och en stabil demokrati i Polen. 1990 decentraliserades landets ekonomi. De lokala regeringarna fick mer makt. Ur administrativ synvinkel består Polen av 16 provinser. 1999, tack vare att Polen var en demokrati med fri marknadsekonomi, kunde landet bli medlem i NATO.

Nuförtiden väljs Polens president direkt av folket för en femårsperiod. Presidenten utser premiärministern. Det polska parlamentet består av underhuset (Sejm) med 460 säten och överhuset (Senat) med 100 säten. Polens president har ganska mycket makt. Han eller hon kan upplösa parlamentet och ge order om nyval. Förutom detta har presidenten vetorätt.

Ekonomi

Under sitt kommunistiska förflutna drog landet på sig en stor mängd skulder. Efter kommunismens era har landet gradvis utvecklats från ett jordbrukssamhälle till ett industrialiserat land. Från den andra hälften av det förra århundradet och fram till idag har ekonomin växt stadigt. Kol och stålindustrin har förblivit under statlig kontroll. Landet är rikt på mineraler som kol och brunkol, men många polska gruvor är inte längre lönsamma och har därför slagits igen. Samtidigt utvecklade Polen på 1990-talet snabbt (mycket snabbare än något annat land som tillhörde Östblocket) fri marknadsekonomi. 

Mer än 60 % av polackerna arbetar inom den privata sektorn. I stadsområdena har arbetslösheten en tendens att vara låg. På landsbygden kan emellertid en fjärdedel av befolkningen vara arbetslös. Den polska jordbrukssektorn producerar främst korn, potatis och sockerbetor. Industriområdena är främst belägna i söder. Lódz, Warszawa och Poznan är de viktigaste industristäderna. Under de senaste tjugo åren har turistsektorn också växt.

Geografi och klimat

Polen täcker över 312 000 km². Landet gränsar till Östersjön i norr och omges av sex östeuropeiska länder och Tyskland. Länderna Litauen, Vitryssland, Ukraina, Slovakien och Tjeckien omger Polen. Längs kusten finns det dyner och sjöar. I den nordöstra delen av landet ligger det största antalet sjöar. Masuriens sjödistrikt är känt som 'De tusen sjöarnas land'. Dessa sjöar uppkom under perioden efter istiden och överträffas bara av de liknande sjöarna i Finland. I landets östra del, vid gränsen till Vitryssland, ligger en annan vacker region. I Bialowieza nationalpark kan man vandra genom den enda urskogen som finns kvar i Europa. Det är en låglandsskog, i vilken vargar, lodjur och bävrar lever under hundraåriga gamla ekar och lönnar. 

Från låglanden i öster förflyttar vi oss till söder där två bergskedjor reser sig: Sudeterna och Karpaterna. Tatrabergens högsta toppar är en del av Karpaterna som sträcker sig in i Slovakien. Mellan havet i norr och bergen i söder ligger ett vidsträckt landskap genom vilket ett flertal floder slingrar sig. De två största floderna är Wisla och Oder.

Det moderata inlandsklimatet påverkas av havsklimatet i norr. Denna kombination gör att vädret är ganska oförutsägbart. Det kan vara snö i bergen fram till april eller mitten av maj, men samtidigt kan vårarna vara angenäma och höstarna milda. Somrarna är i allmänhet soliga och det är mycket varmt i landets inre delar, men det kan också ösregna i juni. November och december har många råkalla dagar, med tungt regn och dimma. Under de hårda vintrarna är Polen täckt av ett tjockt lager snö och floderna fryser till is. 

Trafik och infrastruktur

Vägarna i dagens Polen är i ganska bra skick. Vägnätets knappa utsträckning anses vara en av de faktorer som hindrar landets ekonomiska utveckling. Därför görs många investeringar för att bygga ut vägnätet. Den högsta tillåtna hastigheten är 130 kilometer/timmen på motorvägar. På två- eller fyrfiliga vägar får man köra i 110 kilometer/timmen. På landsvägar är hastighetsgränsen 90 kilometer/timmen. I tätortsområden bör förare begränsa farten till 60 kilometer/timmen. Skyltar med vit bakgrund och namnet på platsen anger dessa områden.

Ett vidsträckt järnvägsnät ansluter de polska städerna till varandra och till länderna runtomkring. Städer som Gdansk, Krakow och Warszawa har alla förbindelser till Berlin. Internationella tåg till och från Polen är ökända för att man lätt blir bestulen. Nästan alla tåg har säten i första- och andraklass. Centralstationer kallas för gnówny.

Man kan även ta buss genom Polen. Det finns lokala, men även internationella bussar som går till och från Polen. I allmänhet så är det lämpligaste offentliga transportmedlet i Polen tåg. I städer är emellertid busstransporten mycket bekväm.

Det finns tolv flygplatser för civilflyg i Polen. Warszawa flygplats, Krakow Balice flygplats och Gdansk flygplats är tre av alla de flygplatser som man kan flyga från.

De som vill resa till Sverige kan också ta en färja från Gdansk.

Mat och dryck

Dagens viktigaste måltid äts mellan klockan två och klockan fem på eftermiddagen. Man äter ofta en soppa före huvudrätten. Det polska köket har ett hopkok av influenser: judiska, såväl som ukrainska och ryska, men även de tyska och ungerska kulturerna har lämnat sina spår.

Potatis och kött - huvudsakligen fläskkött - är ingredienser som används ofta. En typiskt polsk rätt är bigos, vilken huvudsakligen består av surkål smaksatt med olika sorters kött. Förutom detta är pierogi och barszcz mycket populära. Den första rätten är en sorts pasta fylld med ost, köttfärs eller svampar. Den andra rätten är den polska variationen av den ryska borscht: den berömda rödbetssoppan.

Förutom den polska maten finns även wódka, nationaldrycken. Den är tillgänglig i olika smaker. Andra typiska polska drycker är krupnik, sliwowica och winiak.

Tidszon

Polen ligger i tidszonen GMT/UTC+ 1. I slutet av mars vrider man fram klockan en timme. I slutet av september vrider man tillbaka den igen.

Logi

I allmänhet har Polen ett brett utbud av hotell att erbjuda. Resenärer kan välja att tillbringa natten i en moder, ny och lyxig atmosfär, såväl som på ett gammalt, mysigt eller enkelt hotell. Priserna varierar beroende på säsongen (hög eller lågsäsong). Det kan vara klokt att se rummet innan man betalar, eftersom lobbyn kan skilja sig mycket från rummen.

Det finns många vandrarhem i Polen. Under högsäsongen är fler hotell öppna än under lågsäsongen. De vandrarhem som är öppna under hela året har ofta fler faciliteter, som till exempel kök och matsalar. De flesta vandrarhem riktar sig till folk i alla åldrar. 

De flesta campingplatser har inte bara plats för tält och husvagnar, utan även små baracker där man kan tillbringa natten. Mellan maj och september är campingplatserna vanligtvis öppna för publik.

Turister som vandrar i bergen kan vila i någon av de små barackerna. De är enkla konstruktioner men atmosfären är vänskaplig och varm. Ofta erbjuds varmrätter. I avlägsna områden erbjuds alla en plats i dessa baracker. Därför kan det vara ganska trångt. I princip är alla baracker öppna året runt. Information är tillgänglig hos det Polska Turistförbundet (PTTK).

I städerna såväl som på landsbygden erbjuder ibland privatpersoner rum. I städerna vänder sig ägarna ofta till tursiterna på gatorna. Utanför städerna har husen skyltar som det står pakoje 'rum', eller noclegi 'logi på'.

Externa källor

För mer information om Polen, rekommenderar vi Google och följande källor:

Praktisk information

 • Valuta
  Polish złoty
 • Körriktning
  Höger
 • Hastighetsbegränsning inom staden
  50 km/h
 • Hastighetsbegränsning på motorväg
  90 km/h
 • Språk
  Polish
 • Populär bilkategori
  Kompakt

Vad de flesta människor vill veta

Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.

Är EasyTerra Biluthyrning det billigaste?

Ja, vi kan garantera att vi erbjuder det lägsta priset - eftersom vi jämför flera olika återförsäljare kan vi alltid erbjuda dig det bästa priset i staden.

Vad måste jag göra när jag hämtar en bil?

För att hämta din bil, behöver du din värdekupong, ditt pass, körkort och ett kreditkort. Det är mycket viktigt att ditt körkort och kreditkort är i samma namn som den huvudsakliga föraren. Tänk på att det lokala uthyrningsföretaget reserverar ett visst belopp på ditt kreditkort som en deposition. Detta kräver PIN-koden för ditt kreditkort. Om ditt körkort är utländskt (till exempel på kinesiska) måste du ha med en översättning. Endast ditt originalpass och körkort accepteras - en kopia är inte tillräcklig.

Tillkommer det några kostnader?

I allmänhet är våra priser all-inclusive. Om det skulle tillkomma några kostnader, tar vår bokningsavdelningen med dig innan du utfärdar fakturan. Om du ångrar dig, kan du alltid annullera din bokning utan några förpliktelser (minst 48 timmar i förväg).

Vilken typ av försäkring är tillämplig för min hyra av bil?

I allmänhet ingår ansvarsförsäkring, brandförsäkring, allrisk-försäkring och stöldförsäkring i kostnaden för hyra av bil.

Vad innebär Bekymmers-fri märkning?

Denna etikett indikerar att en hyrbil uppfyller följande krav: Obegränsat antal kilometer, ingen självrisk (och ingen övertäckning tillgänglig), hållbar energipolicy och att biluthyrningsföretaget har ett gott anseende. Tillgången på bilar som uppfyller dessa fyra krav gör valet av ett lämpligt fordon till dig snabbare.

Hur kan jag ändra eller avbryta min bokning?

Du avbokar din bokning på ditt "Mitt konto". Vi rekommenderaratt du kontaktar oss per telefon om du måste ändra eller avboka din bokning med kort varsel (48 timmar eller mindre).

När får jag en bekräftelse på bokningen?

De flesta bokningar bekräftas inom några minuter efter att betalning skett. Vi rekommenderar att du kontaktar bokningsavdelningen för sista-minuten-bokningar (upphämtning inom 48 timmar).

Vilka biluthyrningsfirmor jämnförs av EasyTerra Biluthyrning? På denna plats.
 • Rent a star
 • wheego
 • Kaizen Rent
 • Europcar
 • Hertz
 • Alamo
 • Budget
 • Enterprise
 • MM Cars Group
 • Avis
 • Keddy By Europcar
 • Sixt
 • Your Rent
 • Flexicar
 • Viaggiare Rent
 • Carwiz rent a car
 • Autounion Car Rental
 • Thrifty
 • Green Motion
 • Global Rent a Car
 • Goldcar
 • SurPrice car rentals
 • United rent a car
 • ACE Rent A Car
 • Panek
 • Express Impress
 • Go Rent
 • InterRent
 • McRent
 • Sicily by Car
 • National Car Rental
 • addCarRental
 • Goldcar Key'n Go
 • Fleet Rent a car
 • NÜ Car Rentals
 • Topcars
 • Dollar Rent a Car
 • Royal Fleet
 1. Startsida
 2. Biluthyrning Polen