• Kundbetyg 8.3 / 10
 • Biluthyrning sedan 2005

Biluthyrning Tjeckien

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Tjeckien på dina vägnar.

Ange stad eller flygplatskod
- dagar
Varför boka genom oss?
 • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
 • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
 • Redan 500,000+ bokningar Fler än en halv miljon människor har föregått dig 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
 • 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Tjeckien

EasyTerra Biluthyrning Tjeckien är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Biluthyrningserbjudanden i Tjeckien

Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Tjeckien.

Biltyp
Mini
Ekonomi
Kompakt
Mellanklass
Standard
Full-size
Lyx
Herrgårdsvagn
Familjebuss
SUV

När du ska boka en hyrbil i Tjeckien

Biluthyrningsställen i Tjeckien

EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer

Biluthyrning Tjeckien

Platsinformation för Tjeckien

Tjeckien utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 11 avhämtningsplatser i Tjeckien. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.

Inledning

Tjeckien är ett vackert semestermål med imponerande natur. Landskapet utmärker sig för sina vidsträckta skogar och sin natur som varierar mellan gröna kullar och höga berg. Här kan man njuta av trevliga cykelturer och promenader. Det är även möjligt att vila upp sig på en lugn campingplats nära vattnet. Städerna i Tjeckien har enastående historiska kyrkor, palats, slott och fästningar. I huvudstaden Prag finns det gott om saker att se och göra. Det finns ett flertal museer, teatrar, butiker, gallerier och monument. Tjeckien är överraskande modernt och framförallt billigt. Kort och gott: ett lockande semestermål för unga och gamla.

Historia

Det nuvarande Tjeckien utgjordes en gång i tiden av tre regioner: Böhmen, Mähren och Schlesien. Fram till det första århundradet f. Kr. var dessa områden bebodda av kelterna. På 500-talet e. Kr. vandrade slaverna in i landet från öst och norr och slog sig ner längs floden Moldau (“Vltava”). Omkring 830 etablerade härskaren Mojmír I det Stormähriska riket, som huvudsakligen omfattade dagens Tjeckien och Slovakien. En stor del av befolkningen konverterade till Kristendomen.

På 900-talet e. Kr. attackerades riket av ungrarna. Efter det delades riket upp i flera olika länder: Ungern, Böhmen, Polen och det Tysk-romerska riket. Inte så lång tid senare blev Mähren och Schlesien också en del av detta kungarike. På den tiden utgjorde Böhmen, tillsammans med huvudstaden Prag det Tysk-romerska rikets kulturella centrum. 

Under den följande perioden hamnade landet i kris. Under den tid då Jan Hus var president stod befolkningen emot det starka tyska inflytandet. 1419 bröt husitkrigen ut och tyskarna blev utslängda ur staden. Befolkningen ville också ha mer religionsfrihet. Revolutionen varade fram till 1438. Från 1526 hamnade Böhmen under Habsburgarnas regim. Kejsare Ferdinand I stärkte den katolska kyrkan. När Rudolf II blev kejsare (1575), inleddes en ny tillväxtsperiod för Prag. Rudolf II efterföljare, Ferdinand II, var inte tolerant mot protestanterna och därför gjorde de uppror. 1618 bröt det Trettioåriga kriget ut. Det orsakade svåra skador och det Böhmiska riket förföll. Inte förrän på 1600-talet återhämtade sig landets ekonomi.

1800-talet utmärker sig för att vara det århundrade då tjeckerna blev allt mer medvetna om sin nationalitet. De fick större religionsfrihet och det tjeckiska språket blev tillåtet i skolor. Gradvis väcktes ett större intresse för den tjeckiska kulturen, historien och språket. 1861 blev tjeckiskan det officiella andraspråket i Böhmen. Tjeckerna kämpade för självstyre, medan tyskarna själva ville styra över det Habsburgska riket. 1918 fick tjeckerna vad de hade hoppats på: en självständig tjeckisk republik. Masaryk var den första presidenten. Republiken beboddes av ett fåtal olika folkslag, nämligen tjecker, tyskar, slovaker, ungrare och ryssar.

Under Andra Världskriget sattes det stopp för Tjeckiens självständighet. Tyskland ockuperade Sudetenland, Böhmen och Mähren. Efter Andra Världskriget fick landet tillbaka sin självständighet. 1948 utförde kommunisterna en kupp genom vilken Tjeckoslovakien blev en folkrepublik. 1968 blev reformatorn Alexander Dubek kommunistpartiets ledare. Under hans styre inleddes en period av liberalisering. Emellertid uppskattades inte det demokratiska uppvaknandet av grannländerna. Warsavapaktens trupper ockuperade republiken och återinförde den traditionella kommunismen. Från och med denna tidpunkt genomfördes olika demonstrationer. Befolkningen ville ha större rättigheter och mer frihet.

1989 inleddes sammetsrevolutionen då miljontals medborgare strejkade. Slutligen utbröt en revolution utan våld (därav namnet sammetsrevolutionen). Till slut kunde man göra slut på den kommunistiska regimen. Havel valdes till ny president av parlamentet. Relationen mellan slovaker och tjecker blev sämre. Slovakerna kände sig underlägsna. Efter att det slovakiska parlamentet hade deklarerat sin självständighet 1992, blev Tjeckien och Slovakien två olika länder 1993. Havel blev president i Tjeckien. Demokratiseringen fortsatte och samma år blev Tjeckien medlem i FN. Landet närmade sig väst. 2004 gick Tjeckien med i EU. 2003 efterträddes president Havel av landets premiärminister Václav Klaus.

Samhälle och kultur

Tjeckien har mer än 10 miljoner invånare, av vilka 81 % är tjecker och ungefär 13 % mährer. Vanligtvis räknas mährerna också till den tjeckiska befolkningen. Förutom det bor hundratals olika nationaliteter i Tjeckien, som till exempel slovaker, tyskar, ungrare och polacker. Romerna (zigenarna) utgör en liten procentandel av befolkningen. På 90-talet sjönk folkmängden under lång tid, men idag växer antalet invånare. Detta beror på att de människor som flyttar in i landet är fler än de som lämnar Tjeckien.

De flesta troende i Tjeckien är katoliker (omkring 40 %). Ungefär 400 000 invånare är med i den Husitiska kyrkan. En mindre procentandel är protestanter. Dessutom har landet judar, buddister och muslimer. En stor andel av befolkningen är ateister. Få människor går ofta i kyrkan.

En mycket stor del av befolkningen talar tjeckiska (97 %). Precis som polskan och slovakiskan så är tjeckiskan ett västslaviskt språk. Det är ett av de äldsta språken i Europa och det talas av ungefär tolv miljoner människor. Dessutom talar många tjecker tyska och engelska.  

Tjeckien är berömt för sin stora mängd historiska monument. Landet har mer än 2700 palats och slott. Det finns även vackra gotiska katedraler. I olika städer finns det viktiga kulturbyggnader. Därför finns ett fåtal städer, såsom Telc, Cesky Krumlov, Kutna Hora och Prag med på UNESCO:s världsarvslista. Överallt i landet finns det teatrar och museer. Ända sedan den tid då Tjeckien var ett katolskt land firar man många högtider. Speciellt Julen och Påsken är viktiga och har många traditioner. Det finns också typiskt tjeckiska högtider som till exempel utdrivandet av vintern den 30:e april och firandet av Jan Hus den 6:e juli.

Tjeckien har några välkända författare och kompositörer. Några exempel på tjeckiska författare är Frans Kafka och Vaclav Havel. Tre enastående tjeckiska kompositörer är Antonín Dvoák, Bedich Smetana och Leoš Janáek. Till sist är Tjeckien berömt för sina kurorter. Vitt utspridda i landet finns det över 40 världsberömda kurorter som är uppbyggda kring varma mineralkällor. Människor tror att dessa källor har en läkande effekt.

Politisk situation

Tjeckien är en republik och betecknas som en parlamentarisk demokrati. Parlamentet har den lagstiftande makten. Parlamentet består av två kammare, nämligen Senaten och Representanthuset. Senaten har 81 medlemmar och Representanthuset har 200 medlemmar. Senatens medlemmar väljs för en sexårsperiod; Representanthuset medlemmar för fyra år. Premiärministern är statsöverhuvudet.

Presidenten har den verkställande makten. Sedan 2003 är Václav Klaus landets president. Han har valts för fem år av en majoritet i båda kammarna. Presidenten utser ministrarna. Presidenten är även president för Centralbanken och är berättigad att bevilja benådning.  

Tjeckien har ett flerpartisystem, vilket betyder att flera politiska partier kan delta i valen. På detta sätt delas den politiska makten upp. Viktiga vänsterpartier är "Böhmens och Mährens kommunistiska parti" och "Tjeckiens socialdemokratiska parti". Partier i centrum är "Kristna och Demokratiska Unionen - Tjeckoslovakiska Folkpartiet" och "Gröna partiet". Två viktiga högerpartier är "Demokratiska medborgarpartiet" och "SNK Europeiska Demokrater". 2006 fick det "Demokratiska Medborgarpartiet" det högsta antalet röster.

Alla tjecker som är 18 år eller äldre har allmän rösträtt. Från och med att de är 21 år kan medborgarna bli valda till Representanthuset. Senaten har en högre åldersgräns: från 40 år.

Ekonomi

Tjeckiens president stöder fri marknadsekonomi. Sedan 1991 har den största delen av landets ekonomi privatiserats. För att stimulera den fria marknadsekonomin släpptes priserna fria. Även om detta först ledde till inflation så sjönk prisnivån därefter till en acceptabel nivå. Man kan säga att den tjeckiska ekonomin är stabil och välutvecklad.

Utländska investeringar utgör en viktig del av den tjeckiska ekonomin. Den största delen av investeringarna (75 %) kommer från EU länder. Särskilt finansserviceindustrin är en attraktiv sektor för utländska investerings företag. Investerarna drar nytta av Tjeckiens välutbildade befolkning i arbetsför ålder, som utgörs av ungefär 15 miljoner invånare. En stor procentandel arbetar inom industrisektorn.  

Endast en liten procentandel av befolkningen i arbetsför ålder arbetar inom jordbruk. Många företag i denna sektor är privatiserade. Produktionen är huvudsakligen avsedd för landets konsumtion. Skördarna räcker inte till för hela landet; förutom sin egen produktion importerar Tjeckien även ett flertal jordbruksprodukter, som till exempel sockerbetor, potatis, vete och humle.

Industrin utgör en viktig sektor i Tjeckiens ekonomi. En strategisk och viktig industribransch är den kemiska industrin. Särskilt den tunga kemiska industrin ger stora inkomster. Andra viktiga industrier är maskinbygge, metallarbete, samt järn- och stålproduktion. Två exempel på industriprodukter som importeras är tunga kemikalier och syntetfiber. Man exporterar ett flertal kemiska medel som till exempel rengöringsmedel.

Den fria marknadsekonomin gjorde att serviceindustrin växte. Många företag har etablerat sig och även turismen har ökat. Dessutom privatiserades banksektorn. En stor del ägs av utländska investerare. Handel är också mycket viktig för den tjeckiska ekonomin. Den största delen av handeln utförs med EU länder och CEFTA (Centraleuropeiska frihandelsavtalet). Hela 30 % av exportprodukterna är ämnade för Tyskland. Dessutom är Slovakien och Ryssland viktiga handelspartners. Maskiner metall och elektronik exporteras. Kemiska produkter, maskiner och transportutrustning importeras mycket.

Tjeckien har inte euro. Landets lagliga valuta är tjeckisk krona. En tjeckisk krona (Kc) är 100 haleru. En euro motsvarar ungefär 30 tjeckiska kronor.

Geografi och klimat

Tjeckien ligger i Centraleuropa och det är ett relativt litet land. Landets totala yta är nästan 79 000 km². I norr gränsar landet till Polen, i öster till Slovakien, i väster till Tyskland och i söder till Österrike. Landet ligger inte nära något hav. De två stora regionerna är Böhmen (väst) och Mähren (öst).

Tjeckien består av flera låglandsområden som är åtskilda av höga berg. Landskapet utmärker sig för sina små kullar, vidsträckta skogar, betes- och vattenrika områden. I sydväst vid gränsen ligger den Böhmiska skogen. Det är en låg bergskedja som är hela 20 mil lång. Bergskedjan går hela vägen in i Tyskland och Österrike. Andra bergskedjor är Erzgebirge i nordväst och Sudeterna som ligger i gränsområdet mellan Tyskland, Polen och Tjeckien. Bergskedjan Sumava är det största naturreservatet i Centraleuropa. Floden Moldau har sitt ursprung i detta område. I jättebergen, på gränsen mellan Tjeckien och Polen har floden Elbe sitt ursprung. Tjeckiens högsta punkt (1601 meter), berget Sneska ligger också i detta område.

Landets huvudstad är Prag (i centrala Böhmen). Det är en vacker stad med rik kultur. Det finns många vackra byggnader, slott och kyrkor, liksom museer och teatrar. Stadens omgivning är Tjeckiens mest tätbefolkade område. I själva Prag bor det mer än en miljon tjecker. Efter Prag är Brno landets största stad. Denna stad i södra Mähren har nästan 400 000 invånare. Staden Cesky Krumlov är berömd för sina historiska byggnader. Andra städer i Tjeckien är Ostrava, Pilsen, Olomouc, Kutna Hora, Telc, Ceske Budejovice och Pardubice.

Tjeckien har centraleuropeiskt klimat. I öster är kontinentens inflytande större, vilket ger upphov till stora skillnader mellan sommar- och vintertemperaturen. Den mesta regnet faller på sommaren. De böhmiska dalarna har minst nederbörd. Bergsområdena är ofta fulla med snö på vintern. I låglandsområdena snöar det och regnar då och då. Juli är årets varmaste månad med en medeltemperatur på mellan 18º C och 21º C. Temperaturen kan också stiga till över 30º C. Januari är den kallaste månaden med en medeltemperatur på under 0º C. I Mähren är temperaturen ofta något högre än i Böhmen. Mähren har även mindre regnfall. I Prag är det relativt varmt och torrt, eftersom staden ligger i en skyddad sänka mellan ett flertal floder. 

Trafik och infrastruktur

Man kan nå Tjeckien med olika färdmedel. Flera internationella tåg går till och från Prag. Inom landets gränser är det också möjligt att resa med tåg. Järnvägen sköts av eské dráhy (CD). Järnvägens totala utsträckning är 950 mil. Den största och viktigaste tågstationen, Praha hlavní nádraží, ligger i Prag. Att resa med tåg i Tjeckien är mycket billigt.

Landet kan också nås med buss. Emellertid så tar resan mycket längre tid än med flyg. I Tjeckien finns det många bussar. Särskilt i Prag finns det många stadsbussar. Förutom bussar finns det även tunnelbana och spårvagnar i staden. Spårvagnslinjer finns även i städerna Brno, Pilsen, Liberec, Olomouc och Ostrava.

Ruzyn flygplats i Prag är Tjeckiens största flygplats. Andra internationella flygplatser hittar man i Brno, Ostrava, Karlsbad och Pardubice. CSA Czech Airlines är det nationella flygbolaget. Man använder nästan aldrig flyg för att resa inom landet, eftersom det är mycket billigare att resa med tåg, buss, eller bil och avstånden är rimliga.

Tjeckiens vägnät har en utsträckning på ungefär 5 500 mil, av vilka endast 50 mil består av motorvägar. Emellertid är huvudvägarna i mycket gott skick och regionala och lokala vägar är ofta av bra kvalité. Den högsta tillåtna hastigheten på motorvägar är 130 kilometer/timmen och på huvudvägar 90 kilometer/timmen. I tätortsområden är hastighetsgränsen 50 kilometer/timmen.

Mat och dryck

Det tjeckiska köket har påverkats av de kringliggande länderna Ungern, Österrike och Tyskland. Därför hittar man några av de tjeckiska specialiteterna, som till exempel goulash och apfelstrudel (äppelstrudel), även i andra länder. För typiskt tjeckiska recept används huvudsakligen olika sorters spannmål, legymer, potatis och kött. Förr i tiden kunde man odla dessa ingredienser själv. Det finns ett fåtal unika tjeckiska rätter såsom klimpar, som görs av jästmix eller råa eller kokta potatisar. De serveras ofta som tillbehör till olika rätter. Bramboráky är bakade potatiskakor och topinky är rostat bröd. Man äter mycket lite fisk. Tjeckerna äter också mer kött än grönsaker.

Ljus lager (öl) är tjeckernas favoritdryck. Det sägs att denna ölsort kommer från staden Pilsen. Förutom att dricka öl (pivo) så används denna dryck också i matlagning. Tjeckerna dricker i genomsnitt 150 liter öl varje år. Becherovka är en typisk örtlikör som innehåller 38 % alkohol.

Det finns många restauranger i Tjeckien med både internationella och traditionella rätter. Att äta ute är relativt billigt. Restaurangerna är ofta öppna till 23.00. De flesta restauranger har stängt på måndagar. Det är normalt att lämna dricks på mellan 5 % och 12 %.

Logi

Tjeckien har blivit ett populärt semestermål under de senare åren. Landet har anpassat sig väl till de miljoner människor som besöker landet varje år. Kvalitén på hotellen är väldigt varierande. De lyxigaste och dyraste hotellen ligger i Prag. I utkanten av staden kan man hitta enklare och billigare hotell. Om man vill tillbringa natten på ett ekonomiskt ställe kan man välja ett av de många vandrarhemmen. Det finns även många campingplatser, men precis som när det gäller hotellen så är kvalitén mycket varierande. Somliga campingplatser har huvudsakligen tjeckiska besökare. Kvalitén är vanligtvis bättre, men priserna är högre. Det är naturligtvis också möjligt att tillbringa natten i ett semesterhus eller på ett pensionat. Att övernatta på ett litet traditionellt pensionat är ett utmärkt sätt att få uppleva äkta tjeckisk atmosfär.

Tidszon

Tjeckien ligger i tidszonen GMT +1. Det är centraleuropeisk tid (CET). I mars vrider man fram klockan en timme.

Externa källor

För mer information om Tjeckien, rekommenderar vi Google och följande källor:

Praktisk information

 • Valuta
  Czech koruna
 • Körriktning
  Höger
 • Hastighetsbegränsning inom staden
  50 km/h
 • Hastighetsbegränsning på motorväg
  90 km/h
 • Språk
  Czech, Slovak
 • Populär bilkategori
  Ekonomi

Vad de flesta människor vill veta

Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.

Är EasyTerra Biluthyrning det billigaste?

Ja, vi kan garantera att vi erbjuder det lägsta priset - eftersom vi jämför flera olika återförsäljare kan vi alltid erbjuda dig det bästa priset i staden.

Vad måste jag göra när jag hämtar en bil?

För att hämta din bil, behöver du din värdekupong, ditt pass, körkort och ett kreditkort. Det är mycket viktigt att ditt körkort och kreditkort är i samma namn som den huvudsakliga föraren. Tänk på att det lokala uthyrningsföretaget reserverar ett visst belopp på ditt kreditkort som en deposition. Detta kräver PIN-koden för ditt kreditkort. Om ditt körkort är utländskt (till exempel på kinesiska) måste du ha med en översättning. Endast ditt originalpass och körkort accepteras - en kopia är inte tillräcklig.

Tillkommer det några kostnader?

I allmänhet är våra priser all-inclusive. Om det skulle tillkomma några kostnader, tar vår bokningsavdelningen med dig innan du utfärdar fakturan. Om du ångrar dig, kan du alltid annullera din bokning utan några förpliktelser (minst 48 timmar i förväg).

Vilken typ av försäkring är tillämplig för min hyra av bil?

I allmänhet ingår ansvarsförsäkring, brandförsäkring, allrisk-försäkring och stöldförsäkring i kostnaden för hyra av bil.

Vad innebär Bekymmers-fri märkning?

Denna etikett indikerar att en hyrbil uppfyller följande krav: Obegränsat antal kilometer, ingen självrisk (och ingen övertäckning tillgänglig), hållbar energipolicy och att biluthyrningsföretaget har ett gott anseende. Tillgången på bilar som uppfyller dessa fyra krav gör valet av ett lämpligt fordon till dig snabbare.

Hur kan jag ändra eller avbryta min bokning?

Du avbokar din bokning på ditt "Mitt konto". Vi rekommenderaratt du kontaktar oss per telefon om du måste ändra eller avboka din bokning med kort varsel (48 timmar eller mindre).

När får jag en bekräftelse på bokningen?

De flesta bokningar bekräftas inom några minuter efter att betalning skett. Vi rekommenderar att du kontaktar bokningsavdelningen för sista-minuten-bokningar (upphämtning inom 48 timmar).

Vilka biluthyrningsfirmor jämnförs av EasyTerra Biluthyrning? På denna plats.
 • Budget
 • Enterprise
 • Alamo
 • Hertz
 • Avis
 • Sixt
 • Thrifty
 • FireFly Car Rental
 • wheego
 • NÜ Car Rentals
 • Carwiz rent a car
 • Green Motion
 • National Car Rental
 • Global Rent a Car
 • Keddy By Europcar
 • SurPrice car rentals
 • Your Rent
 • Flizzr
 • Elite (Luxury)
 • ACE Rent A Car
 • Europcar
 1. Startsida
 2. Biluthyrning Tjeckien