Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Storbritannien på dina vägnar.
EasyTerra Biluthyrning Storbritannien är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.
Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Storbritannien.
Vilken försäkring ska jag välja, och vad är vitsen med depositionen? Läs vår artikel med nyttig information och tips, så att du kan välja den hyrbil som är rätt för dig.
EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer
Storbritannien utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 272 avhämtningsplatser i Storbritannien. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.
Inledning
Storbritannien omfattar England, Skottland och Wales. Tillsammans med Nordirland, utgör Storbritannien det Förenade kungariket. Varje land har sina utmärkande egenskaper. Skottland har skrovliga högländer. Wales har vacker oförstörd landsbygd där vandringsentusiaster kan känna sig hemma. England har bullriga städer som metropolen London. Här finns de berömda dubbeldäckarna och man kan besöka Big Ben. Det finns även museer, slott och katedraler överallt. Kort och gott, Storbritannien erbjuder oöverträffbara möjligheter för en underbar bilsemester.
Historia
Omkring 50 f. Kr. var Storbritannien i händerna på romarna. De kallade ön för Britannia. På 400-talet talet jagades romarna iväg av germaniska folkslag (angler, saxare och jutar). Dessa germaniska folk, som även kallas anglosaxare slog sig ner över hela landet.
Sedan 800-talet försökte danskar och vikingar från Skandinavien erövra Storbritannien. 1016 lyckades den danske kungen Knut bli kung i Storbritannien också. Landet förblev inte danskt under lång tid. 1066 erövrade Vilhelm av Normandie den brittiska tronen. Han införde franskan som officiellt språk. 1216 besteg Henrik III tronen. Han var gift med fransyskan Eleonora av Provence och privilegierade hennes familj. Adeln gjorde uppror mot den kungliga makten och krävde ett parlament. Det var Henriks son, Edvard, som senare sammankallade det första Parlamentet.
Edvard III blev kung 1327. Han stred med arméerna i Skottland och Frankrike. 1337 var han en av dem som inledde Hundraårskriget mellan Storbritannien och Frankrike. Detta krig varade fram till 1453. Det var en period full av konflikter mellan de båda ländernas kungar, med vapenvilor då och då. Under tiden för kriget bröt även pesten (‘svarta döden’) ut. Nära en tredjedel av den brittiska befolkningen avled. Under kriget mot Frankrike utvecklades engelskan igen. 1422 kom den nio år gamla Henrik VI till makten efter sin fars död. Även om engelsmännen fortfarande var mycket starka under de första åren av Henriks regeringstid så led Storbritannien nederlag 1453 under slaget vid Castillon. Detta innebar slutet på det hundraåriga kriget.
Perioden mellan 1455 och 1485 är känt som den period då Rosornas krig utspelade sig. Detta var ett inbördeskrig mellan två aristokratiska ätter: husen av Lancaster och York. Efter många mord, gifte sig Henrik VII Tudor, som var avlägset besläktad med huset Lancaster, med Elizabeth av York. Inbördeskriget var över.
Elizabeth I styrde från 1558 till 1603. Landet reformerades och den anglikanska kyrkan grundades. Storbritannien blomstrade enormt under drottning Elizabeths regeringstid. Efter hennes död kom den skotska kungen James IV till makten. Detta ledde till det engelska inbördeskriget (1642-1645).
På 1800-talet upplevde Storbritanniens politiska och ekonomiska makt sina glansdagar. Drottning Victoria kom till makten och avskaffade slaveriet. I slutet av 1800-talet fick män rösträtt och ett flertal politiska arbetarpartier grundades. Victoria genomförde också förändringar i konstitutionen. Bland annat erkändes människornas jämlikhet.
1939 förklarade Storbritannien tillsammans med Frankrike, krig mot Tyskland. Detta var reaktionen på Hitlers attacker. Storbritannien stred i Andra världskriget under Winston Churchills ledning. Trots det stora antalet dödsoffer lyckades de allierade besegra Tyskland.
Labourpartiet vann det första valet efter kriget. Detta arbetarparti såg till att det fanns allmän sjukvård. Storbritannien drog sig tillbaka från ett flertal kolonier.
1961 försökte landet ansluta sig till den Europeiska Ekonomiska Gemenskapen (EEG). Fransmannen Charles de Gaulle använde sin vetorätt vid två tillfällen. Inte förrän 1973 lyckades landet bli medlem. 1979 vann de konservativa valet. Margaret Thatcher var president i det Konservativa partiet. Hon var premiärminister från 1979 till 1990.
1997 vann Tony Blair valet med sitt Labourparti. Han gav Skottland och Wales begränsat självstyre. Han var också ansvarig för förhandlingarna mellan parterna i konflikten i Nordirland. Blair var premiärminister fram till 2007 och efterträddes av Gordon Brown (även han från Labourpartiet.)
Samhälle och kultur
Storbritannien har omkring 60 miljoner invånare. Mer än 80 % av britterna bor i England. Omkring 9 % bor i Skottland och resten av den brittiska befolkningen bor i Wales och Nordirland. Britterna härstammar från ett flertal folkslag som en gång i tiden var bosatta i landet. Därför bor ättlingar till kelter, normander, anglosaxare och vikingar där.
Även om landet har religionsfrihet så är den anglikanska kyrkan den engelska statskyrkan. Kungen (eller drottningen) måste vara medlem i denna kyrka. Omkring 27 miljoner britter är anglikaner. Dessutom har katolicismen många anhängare (9 miljoner). En mindre procentandel är muslimer, presbyterianer, metodister eller judar.
Det officiella språket i Storbritannien är engelskan. Omkring 26 % av invånarna i Wales talar walesiska. I Skottland talar omkring 600 000 människor skotska.
Den brittiska kulturen är världsberömd. Särskilt brittisk litteratur, musik, teater och teveprogram är kända över hela världen. Engelsmännen älskar kricket, golf och pilkastning. Skottland är berömt för sina kiltar (en kjol för män) och säckpipor (ett speciellt blåsinstrument). Skotsk musik härstammar från de gamla kelternas tid. Dessutom har Storbritannien slott, katedraler och många museer med berömda konstsamlingar.
Politisk situation
Storbritannien är en konstitutionell monarki. Drottningen är statsöverhuvud och premiärministern leder regeringen. Regeringsformen inkluderas inte i konstitutionen (vilket är exceptionellt). Drottning Elizabeth är Storbritanniens nuvarande drottning. Dessutom är hon även statsöverhuvud i bland annat Kanada, Australien, Nya Zeeland och Jamaica.
Den lagstiftande makten är innehas av regeringen. Den består av underhuset (House of Commons) och överhuset (House of Lords). Underhuset består av 659 medlemmar som väljs vart femte år enligt valkretssystemet. Underhuset är den viktigaste kammaren. Överhuset består av representanter från kyrkor och återstående medlemmar. Medlemmarna väljs inte utan de ärver sitt ämbete eller utnämns.
Förutom lagstiftning har parlamentet några andra viktiga funktioner: att godkänna budgeten, kontrollera regeringen politiska handlingsprogram och handlingar, bidra med nya förslag och diskutera viktiga och aktuella frågor. Det finns ett flertal brittiska partier. Labourpartiet är ett socialdemokratiskt parti som har haft majoriteten i Underhuset sedan 1997. Labourpartiet, Konservativa partiet och Liberaldemokratern är de tre största partierna.
Både Skottland och Wales är väl representerade i brittisk politik. Skottland har också sitt eget parlament. Wales har en folkvald församling. Från och med att de är 18 år gamla får britterna rösta på en kandidat till Underhuset.
Ekonomi
Med London som ett av världens största finnnscentrum, spelar Storbritannien en viktig roll i den globala ekonomin. Servicesektorn är den viktigaste sektorn i den brittiska ekonomin. Hela 75 % av befolkningen i arbetsför ålder arbetar inom denna sektor. Ungefär en fjärdedel av befolkningen i arbetsför ålder arbetar inom industrin och en liten procentandel arbetar inom jordbruket. Englands bidrag till BNP är det allra största (85 %). Skottland kommer på andra plats med över 8 %. Wales och Irland bidrar endast med en liten portion till BNP.
I industriområdena och i städernas centrum är arbetslösheten hög. Det totala antalet arbeten 2007 var 31,6 miljoner. I London finns de flesta arbetena i Förenade kungariket, 4,7 miljoner. Nordirland har minst antal jobb (834 000). Lönerna i London är hela 30 % högre än i resten av Förenade kungariket. Ändå är inkomsterna i landet i allmänhet höga: bruttolönerna hör till de högsta i Europa.
USA är Storbritanniens främsta handelspartner. Andra viktiga handelspartners är Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Irland, Belgien, Spanien och Italien. Viktiga handelsvaror är maskiner, motorfordon, elektronik, pappersprodukter, kläder, mat och andra konsumentartiklar.
Storbritannien är medlem i EU, men har inte (ännu) infört euron. Valutan är pund (GBP). Ett pund är 100 penny.
Geografi och klimat
Storbritannien omfattar England, Skottland och Wales. Landet omges av flera olika hav: Nordsjön (öster), Engelska kanalen (söder), Irländska sjön (väster) och Atlanten (norr och väster). Storbritanniens totala yta summerar 230 000 km². Av den totala ytan utgör England en area på ungefär 130 400 km², Skottland 78 800 km² och Wales 20 800 km².
England har omkring 51 miljoner invånare. Landet består huvudsakligen av lågland. Yorkshires hedar, Penninska bergen och Cornwall är några platser som ligger högre. Englands största flod är Thames (33,6 mil lång). London är huvudstaden och Englands mest tätbefolkade stad. I stadsdelar som Chelsea och Kensington bor det mer än 13 000 invånare per km². Andra stora engelska städer är Birmingham, Bradford, Liverpool, Leicester, Manchester och Wolverhampton.
Skottland har knappt mer än 5 miljoner invånare. Det är ett av Europas mest glestbefolkade områden. Omkring 80 % av Skottlands befolkning bor i den mellersta delen av landet (Central Belt) och i industristäderna (Dundee, Edinburgh, Glasgow). Norra Skottland utmärker sig för sina höga berg. De skotska högländerna består främst av torvmark och hedar. I Skottland finns Storbritanniens högsta berg: Ben Nevis (1344 meter). Några stora skotska städer är huvudstaden Edinburgh, Aberdeen, Dundee, Glasgow, Inverness, Stirling och Perth.
Wales har omkring 3 miljoner invånare. Den södra delen av Wales är tätare befolkad. Det finns också stora städer som till exempel Cardiff (300 000), Swansea (190 000), Newport (134 000), Rhondda (68 000) och Port Talbot. Wales landskap är bergigt (särskilt i landets norra och centrala delar). Bergen i norra Wales kallas Snowdonia. Detta område har utlysts till nationalpark. Södra Wales utmärker sig för sina trädlösa kullar och vidsträckta dalar. Tre långa floder är Dee, Severn och Wye.
Storbritannien har moderat havsklimat. Vintrarna är i allmänhet milda och somrarna är kyliga. Medeltemperaturen på vintern är 5ºC; medeltemperaturen på sommaren är 15ºC. Nederbörd förekommer under hela året. Det mesta regnet faller i västra Storbritannien. I bergsområdena (som till exempel Wales och Skottland) kan det regna mycket. På vintrarna snöar det här. Östra Storbritannien är den plats där det regnar minst. I området kring Kanalöarna och sydkusten är det soligt. Temperaturen här är också högre.
Trafik och infrastruktur
Särskilt Storbritanniens tätbefolkade stadsområden har ett väl utvecklade vägnät. Den engelska huvudstaden, London, är en central länk från vilken ett dussintals vägar till andra städer och orter utgår. Det finns A vägar och B vägar: A vägarna är moderna vägar mellan stora städer och B vägarna är smala vägar i avlägsna områden. Man bör tänka på att folk kör på vänster sida i Storbritannien!
Ett ekonomiskt sätt att resa genom Storbritannien är med buss. Bussarna avgår från alla stora och medelstora städer till praktiskt taget alla platser i landet. Att resa med buss är bekvämt och man får se mycket av landet.
Storbritannien har också ett vidsträckt järnvägsnät och kan även nås med tåg via Eurotunneln. Eurotunneln går under den engelska kanalen och ansluter städerna Calais (Frankrike) och Folkestone. Snabbtåg går från London till andra städer. Det finns även långsammare regionala tåg som går till andra platser i landet. Inte bara England, utan även Skottland och Wales kan utforskas väl med tåg. Man kan köpa tågpass med vilka man kan resa i flera dagar i följd (första eller andra klass).
Det är enkelt att resa till Storbritannien. Det engelska flygbolaget är British Airways. Heathrow (i London) är den största flygplatsen. Andra stora flygplatser är London Gatwick flygplats, Birmingham internationella flygplats, Edinburgh flygplats, Glasgow internationella flygplats och Manchester flygplats. Det finns hela 33 brittiska flygplatser för inrikesflyg.
Engelska kanalen kan nås med båt. Båtarna avgår från Poole, Weymouth och Portsmouth. De största brittiska hamnarna finns i London, Liverpool, Manchester, Southampton och Newcastle upon Tyne.
Mat och dryck
Storbritannien är berömda för den engelska frukosten. Det är en kraftig frukost med stekta korvar, bacon, ägg, rostat bröd med marmelad, vita bönor i tomatsås och stekt svamp. Till frukosten serveras kaffe eller te med en skvätt mjölk.
En annan typisk engelsk måltid är ‘high tea’. För de brittiska aristokraterna var detta alltid ett viktigt moment på dagen. Omkring klockan fyra på eftermiddagen dricker de te med många små tilltugg. Några exempel är muffins, scones, kakor, kex eller smörgåsar.
De brittiska pubarna är också världsberömda. En engelsmans liv går inte att föreställa sig utan en pub. Det är ett ställe där man kan äta och dricka, men det är också trevligt att sitta tillsammans och umgås. Det finns tre olika sorters öl: lager, bitter och stout. Stout är det mörkaste ölet och har framförallt en mycket bitter smak. Man måste vara minst 18 för att få dricka alkohol.
Andra traditionella rätter är irländsk stuvning (en rätt med stek, potatis och morötter), fish and chips, lamm- och kötträtter och olika sorters välsmakande pajer. Man kan också beställa rätter från andra europeiska länder nästan överallt, som till exempel pasta- och risrätter. Indisk take-away finns också. På dessa matställen kan indisk mat ätas på plats eller hämtas. Vanligtvis är dricksen inräknad i priset.
Logi
Storbritannien har många möjligheter när det gäller logi. Det finns ett flertal hotell, sommarhus och lägenheter. Även om det finns tillräckligt med campingplatser så är det inte vanligt att turister tillbringar natten där. Campingplatserna är i allmänhet av god kvalitet. Turister väljer ofta bed & breakfast. Dessa är relativt billiga och finns överallt. En typisk engelsk frukost ingår i priset. I Skottland är det möjligt att tillbringa natten i små baracker mitt i den vackra naturen. Man kan även välja att tillbringa en unik natt på en gammal bondgård i Wales.
Tidszon
Förenade kungariket ligger i tidszonen GMT. På sommaren är tidszonen GMT +1. Sommaren sträcker sig från den 26 mars till den 29 oktober.
Externa källor
För mer information om Storbritannien, rekommenderar vi Google och följande källor:
Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.