Biluthyrning Split

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Split på dina vägnar.

  • Gratis avbokning
  • Bästa pris-garanti
  • 8000+ upphämtningsplatser
Ange stad eller flygplatskod
Varför boka genom oss?
  • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
  • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
  • 8000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Split

  1. Startsida
  2. Biluthyrning Kroatien
  3. Biluthyrning Split
EasyTerra Biluthyrning Split är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din hyrbil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Platsinformation för Split

Biluthyrning Split
Biluthyrning Split

Inledning

Split är Kroatiens andra största stad och en av de äldsta städerna i området. Staden uppkom omkring 300 e.Kr. då den romerska kejsaren Diocletianus byggde ett palats där. Denna enorma byggnad utgör fortfarande kärnan i stadens historiska centrum. Staden förklarades 1979 en del av världsarvet av UNESCO.

Befolkning

2007 hade Split mer än 221 000 invånare. Detta antal ökar ständigt. I hela Split och dess förorter bor omkring en halv miljon invånare.

Geografiskt läge

Staden ligger i den sydliga regionen Dalmatia, alldeles intill Adriatiska havet, mittemot ön Brač. Liksom många andra öar utanför kusten kan denna ö endast nås från hamnen i Split.

Ekonomi

När Kroatien fortfarande var en del av Jugoslavien var Split ett viktigt industricentrum. Staden led mycket under övergången till den fria marknadsekonomin, men håller nu på att återhämta sig. Några av de gamla industrierna har moderniserats. Detta gäller bland annat den kemiska industrin, samt pappers- och varvsindustrin. Dessutom bygger ekonomin på fiske, jordbruk (oliver och vin) och turism. 

Flygplatser

Den internationella flygplatsen Split flygplats ligger 2,5 mil väster om staden. Efter Zagreb flygplats är det den viktigaste flygplatsen i Kroatien. Mer än 1,2 miljoner passagerare använder den varje år. De flesta av dem kommer till Split under sommaren.

Kollektivtrafik

I Split finns det bara stadsbussar. Den backiga terrängen passar inte för spårvagnar. Bussbolaget Promet Split sköter de 18 busslinjerna, som är modernt utrustade. På fredagar och lördagar finns en nattbuss. Att köpa biljetter i en kiosk är något billigare än om man gör det på bussen.

Dessutom finns det busslinjer till destinationer utanför Split. De avgår från den centrala bussterminalen vid färjehamnen.

Det finns också ett pendeltåg som ansluter Split med Kaštel Stari.

Trafik och parkering

Under sommaren kan det vara mycket trafik i Splits centrum. Då är det också ganska svårt att hitta en parkeringsplats. För att få parkera på gatorna i centrum måste man betala överallt. Parkeringspolisen är mycket strikt. Om man parkerar längre än vad det är tillåtet är det mycket möjligt att man får sin bil bogserad från platsen.

Vid färjehamnen finns ett stort parkeringsområde.

Hotell

Det finns ett stort hotellutbud i Split, från enkla budgethotell till femstjärniga lyxhotell. Hotellen på bulevarden Riva är populära, men de är såklart de dyraste. Under sommaren är Split ett populärt resmål och man måste boka rum långt i förväg. Vid färjehamnen och på bussterminalen finns många 'förmedlare' som erbjuder logi. Även om det kan vara ett bra sätt att få ett rum i sista minuten så ska man vara försiktig innan man antar ett erbjudande.

Externa källor

För mer information om Split, rekommenderar vi Google och följande källor:

Biluthyrningsplatser i Split

EasyTerra Biluthyrning Split jämför priser mellan biluthyrningsföretag på följande platser:

Om du letar efter en hyrbil i Kroatien, men i en annan stad än Split, vänligen klicka dig fram till Biluthyrning Kroatien-sidan, där du kan välja i vilken stad i Kroatien du vill hyra en bil.