• Kundbetyg 8.3 / 10
 • Biluthyrning sedan 2005

Biluthyrning Irland

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Irland på dina vägnar.

Ange stad eller flygplatskod
- dagar
Varför boka genom oss?
 • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
 • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
 • Redan 500,000+ bokningar Fler än en halv miljon människor har föregått dig 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
 • 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Irland

EasyTerra Biluthyrning Irland är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Biluthyrningserbjudanden i Irland

Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Irland.

Biltyp
Mini
Ekonomi
Kompakt
Mellanklass
Standard
Full-size
Lyx
Herrgårdsvagn
Familjebuss
SUV

När du ska boka en hyrbil i Irland

Biluthyrning Irland

Platsinformation för Irland

Irland utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 28 avhämtningsplatser i Irland. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.

Inledning

Irland är en ö som ligger väster om Storbritannien. Under många år präglades landet av fattigdom, krig och kampen för självständighet. Konflikten med Nordirland lever fortfarande kvar bland den irländska befolkningen. Irland är emellertid ett självständigt land med snabbt växande ekonomi och goda framtidsutsikter. Dess vackra natur, de många cykel- och vandringslederna och de historiska landmärkena gör Irland till ett populärt semestermål.

Historia

Omkring 6000 f. Kr. befolkades Irland av små grupper med jägare. På 400-talet f. Kr. invaderade kelterna landet. Kelterna mördade en stor del av befolkningen och byggde upp ett keltiskt samhälle. Kelternas språk (indoeuropeiskt) utgjorde grunden för det iriska språket.

432 kom skyddshelgonet Sankt Patrik till Irland och införde kristendomen (katolicismen). Landet blev en latinsk, kristen civilisation där människorna kunde gå i kloster för att lära upp sig till missionärer. De irländska missionärerna är i stor utsträckning ansvariga för kristendomens spridande i Västeuropa.

795 började vikingarna med sina plundringar. Fram till 1014 inrättade de ett antal bosättningar längs den irländska kusten. Från dessa handelsposter växte senare städer fram, som till exempel Dublin och Waterford. Vikingarna besegrades av irländarna i slaget vid Clontarf. Den engelske påven Hadrian IV skänkte Irland till den engelska kronan. Det verkade som om Irland blev en koloni till England, men anglonormanderna lyckades inte kuva Irland.

Klyftan mellan Henry IV och den katolska kyrkan orsakade uppror och motsättningar på Irland. Med hjälp av den irländska adeln lyckades kungen införa den anglikanska kyrkans lära som statsreligion. Kampen mellan katoliker och protestanter varade i flera år.

1801 enades Storbritannien och Irland officiellt till 'Det förenade kungariket Storbritannien och Irland'. Under de följande årtiondena gick det nedåt för Irlands ekonomi. 1845 drabbades landet av en svår hungersnöd. Eftersom potatisen angreps av röta slog skördarna fel under fyra år. Mer än en miljon irländare svalt till döds. Över två miljoner människor emigrerade till bland annat USA, Australien, England och Kanada.

I början på 1900-talet ville flera olika politiska rörelser ha mer självstyre. De nationalistiska känslorna växte sig starkare och folk tvingades lära sig iriska i skolan. 1912 verkade det som om Irland skulle få självstyre, men lagen hindrades av den protestantiska provinsen Ulster. Den 24 april 1916 bröt påskupproret ut. Republikanerna utropade den självständiga irländska republiken. England svarade genom att mörda upprorets ledare. Konsekvensen av detta blev att de nationalistiska känslorna blev allt mer intensiva, vilket ledde till grundandet av det republikanska partiet 'Sinn Féin', som betyder "oss själva".

Efter det startade Irlands kamp för självständighet. Irländarna attackerade engelska mål och England gav våldsamt igen. Den officiella irländska staten grundades 1922. Ett antal av provinserna i norr vägrade bli en del av denna katolska stat. De protestantiska provinserna förblev en del av England under namnet Nordirland. Än idag är de en del av Förenade kungariket och de är huvudsakligen protestantiska.

Under det Andra Världskriget förblev Irland neutralt, även om många irländare kämpade på britternas sida i Europa. 1949 utropades Republiken Irland. 1973 gick Irland med i den Europeiska unionen. Jordbrukssektorn drog nytta av detta och det lockade också utländska investeringar. Det är fortfarande spänningar mellan Irland och Nordirland, trots att ett fredsavtal skrevs under 1998. Framtiden ser emellertid ljus ut. Sedan 90-talet har landet genomgått en enorm ekonomisk omvandling. Irland är en av de ledande aktörerna i den högteknologiska sektorn. Landet är rikt och inte längre underutvecklat.

Samhälle och kultur

Idag har Irland nästan fyra miljoner invånare. Landet är glest befolkat och över en fjärdedel av befolkningen bor i Dublin. Nästan 60 % av irländarna bor i städer. Det finns flera olika ursprungliga minoritetsgrupper på Irland. De härstammar från vikingarna, samt från de engelska normanderna och nomadgrupper. De finns också invånare vars förfäder kommer från Wales, England och Skottland.

Irland har haft en massiv utvandring. Det finns fler irländare i USA än på Irland. När levnadsstandaren ökade på Irland kom emellertid många irländare tillbaka. De invandrare som kommit till Irland under senare tid kommer från England, Tyskland, Frankrike, USA, Nigeria och Rumänien.

Det finns två officiella språk: gaeliska (eller iriska) och engelska. Gaeliska talas i Irland, England och Kanada. Engelska är fortfarande det officiella språket på Irland. Gaeliska lärs ut i grundskolan och på gymnasiet och används ofta bredvid engelskan på vägskyltar.

De flesta av irländarna är katoliker. Katolikerna på Irland lever i fred med minoriteten protestanter, till skillnad från på Nordirland. Många irländare går i kyrkan varje vecka även om antalet kyrkbesökare har minskat. Kyrkans inflytande i människornas dagliga liv är fortfarande stort. Förutom katoliker och protestanter finns också judar och muslimer på Irland. 

Irländarna är traditionsbundna människor som skrattar mycket. Befolkningen är öppen och gästvänlig. Det är viktigt att föreställa sig Irland utan en pub. Det har alltid varit mer än bara en pub: det är en offentlig mötesplats. Irländsk musik och dans är också väldigt välkänd. Det organiseras danstävlingar överallt. Irländare älskar också festivaler och tillställningar.

Politiskt läge

Irland är en republik med parlamentariskt system. Irlands president är statsöverhuvud. Han eller hon väljs vart sjunde år. Premiärministern utses av presidenten. Normalt sett bildas regeringen av koalitioner. Det irländska parlamentet består av senaten och underhuset (representanthuset). Senaten har 60 medlemmar. Underhuset har 166 medlemmar som väljs av människorna i Irland vart femte år. Alla invånare i Irland som är 18 år eller äldre är röstberättigade.

1990 blev Mary Robinson (från arbetarpartiet) Irlands första kvinnliga president. Att en kvinna som brydde sig om sociala problem och kvinnofrågor blev vald till president var bra för den irländska politiken. Det gav förändringarna som skedde i det irländska samhället ett ansikte. Under hennes ledarskap skrev Irland och Storbritannien under ett fredsinitiativ 1993.

1997 valdes Mary Patricia McAleese (från Fianna Fáil partiet) till president. 2004 inleddes hennes andra mandat. Just nu regeras landet av en koalition mellan Fianna Fáil och de progressiva demokraterna. Fianna Fáil betyder 'Ödets soldater'. Det är det största partiet i Irland och grundades 1926. Vad som från början var ett radikalt vänsterparti är idag ett konservativt demokratiskt parti.

Tack vare Mary Patricia McAleeses ledarskap har chanserna för fred med Nordirland och England ökat. Hon lyckades också förvandla Irland till ett land med ledande ekonomi och växande välstånd

Ekonomi

Sedan 90-talet har den irländska ekonomin genomgått en enorm förändring. Innan dess lades tonvikten vid jordbruk. Idag är Irland beroende av handel, industri och investeringar. Tack vare det finansiella stödet från EU och att många utländska företag etablerat sig i landet, har ekonomin lyckats utvecklas.

Jordbruket har fortfarande en viktig plats i den irländska ekonomin. Exporten av till exempel mjölk ger stora inkomster. Förutom att exportera jordbruksprodukter, exporterar man också kläder, datorer och maskiner. Landet importerar särskilt bensin, livsmedel och olja. Irland handlar mycket med Storbritannien, USA, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Mat- och dryckesindustrin är inte den enda stora industrin på Irland. Särskilt softwareindustrin och den högteknologiska industrin växer snabbt. Stålindustrin och maskintekniksindustrin är också viktiga för landet.

Den irländska regeringen har spelat en stor roll i den ekonomiska utvecklingen som skett under senare tid. Regeringen har tacklat den höga inflationen och minskat skatterna. De statliga utgifterna stimulerades och utländska investeringar lockades till landet. Sedan 1987 har partnerskapet mellan fackföreningar och regeringen varit ett grundelement i den ekonomiska politiken.

1999 var Irland bland de första länderna som införde euron. På grund av sin stora ekonomiska tillväxt kallas Irland ibland för den "keltiska tigern". Men inte heller den "keltiska tigern" undslapp den globala ekonomiska lågkonjunkturen 2001. Den drabbade dock inte Irland så hårt som andra länder och landets bruttonationalprodukt fortsatte att växa.

Den irländska ekonomin fortsätter att växa och arbetslösheten att falla. Irland som en gång i tiden var ett av Europas fattigaste länder kan idag kalla sig ett av världens rikaste länder. Det är en anmärkningsvärd prestation.

Geografi och klimat

Irland ligger väster om Storbritannien. I väster vetter Irland mot Atlanten och i norr mot Norra kanalen. Mellan Irland och Storbritannien ligger Irländska sjön som har anslutning till den Keltiska sjön i sydväst.

Irland täcker en yta på 84 288 kvadratkilometer. Dublin är landets huvudstad. Andra stora städer är Cork, Waterford, Limerick och Galway.

Den största delen av Irland består av böljande kullar och låga berg. Centralområdet är nästan platt. Västkusten består av klippor och berg. Det är där som Irlands högsta punkt finns: Carrantuohill, som är 1041 meter hög. I Galwaybukten (på västkusten) ligger den välkända irländska ön Aran. Östkusten består av vackra sandstränder. Dessa stränder är ofta orörda och tomma. Den största floden är Shannon. Den är 32 mil lång och går rakt genom hela landet. Irland har inte många skogar, men tack vare det gröna landskapet kallas landet ofta för "den gröna ön".

Irland har havsklimat med kalla somrar och milda vintrar. Nordatlantens strömmar har stort inflytande på klimatet. Irland har mer nederbörd än vad andra länder har i genomsnitt. I vissa delar av landet regnar det 275 dagar om året. Medeltemperaturen i januari och februari är 4 grader Celsius. På sommaren är medeltemperaturen mellan 17 och 22 grader Celsius. Maj och juni är de soligaste månaderna. De relativt svala somrarna gör Irland till en perfekt plats för vandring.

Trafik och infrastruktur

Eftersom Irland är en ö, reser folk framförallt dit med flyg. Det enda irländska flygbolaget är Aer Lingus-Irish International Airways. Andra flygbolag som flyger till och från Irland är Ryanair, British Midland Airlines, British Airways och EasyJet. På Irland finns ett stort antal flygplatser: Dublins internationella flygplats, Waterfords flygplats, Corks flygplats, Kerrys flygplats (Farrenfore), Shannons flygplats och Galways flygplats.

Många människor reser även till Irland med båt. Viktiga hamnar är Cork, Dublin, New Ross, Shannon Foynes och Waterford. Två ledande färjebolag är Stena Line och Irish Ferries. Det finns förbindelser till Storbritannien och Frankrike.

Busstransporten utgör en stor del av kollektivtrafiken. Det statliga bussbolaget är Bus Eireann. Det finns bussar mellan de flesta städer och byar i landet. Under lågsäsongen går det färre bussar än under högsäsongen. I allmänhet är bussförarna vänliga och de stannar även där det inte finns busshållplatser. I delar av landet där Bus Eireann inte har några förbindelser finns det kommersiell busstransport.

Iarnród Eireann (Irländsk Järnväg) är det statliga järnvägsbolaget. Det finns tåg mellan Dublin och de flesta större städerna (vilket inkluderar städer i Nordirland som Belfast). Det finns inga förbindelser till mindre orter på Irland. Att åka tåg är betydligt dyrare än att åka buss. Järnvägarna används framförallt till godstransport.

Om du vill se alla vackra platser på Irland är det bästa sättet att resa på med bil. Det ger dig en enorm frihetskänsla eftersom du kan besöka platser som inte kan nås med allmän transport. Irlands vägnät är ganska bra. Var uppmärksam på vägskyltar. Bara gröna skyltar anger kilometer. Högsta tillåtna hastighet anges i engelska mil. Säkerhetsbälte är obligatoriskt och det är viktigt att veta att parkering i de större städerna ofta inte är gratis.

Mat och dryck

Det irländska köket är känt för sina välsmakande (lant) ostar, sin färska fisk och sina skaldjur. Maten är varierande och kvalitén är hög. 'Irish stew' är en traditionell rätt: en lammstuvning med potatis och lök. Andra irländska specialiteter är svartpudding, sodabröd (mörkt, smuligt bröd) och olika potatisrätter.

I många städer kan du få uppleva irländska lantmarknader. De ger dig möjligheten att smaka på regionala produkter. För en riktig smakupplevelse måste du åka till hamnstaden Kinsale i Cork. Här görs traditionella produkter. Det är brukligt att ge ungefär 10 % i dricks på restauranger. Ofta ingår dricksen i notan.

Irländarna spenderar mycket tid i trevliga pubar och de tycker om att dricka alkoholhaltiga drycker ibland. De skrattar och dansar mycket medan de dricker sin pint Guinness. Irländarna älskar också drinkar. Whiskey och poteen (en nationaldryck) är populära drinkar.

Logi

När det gäller logi har Irland mycket att erbjuda, allt från ett hotell i en storstad till ett lanthus på landsbygden. Det finns också många bed & breakfasts överallt. Det finns också gott om campingplatser där du kan njuta av landets vackra landsbygd och rena luft. Vandrarhem erbjuder billig logi. Irland har över 200 vandrarhem i städer och på landsbygden. Vilken typ av logi du än väljer kan du vara säker på att du kommer att känna dig mer än välkommen. Irländarna har ett sätt som gör att folk känner sig som hemma.

Tidszon

Irland ligger i tidszonen GMT + 2, vilket är en timme efter centraleuropeisk tid.

Externa källor

För mer information om Irland rekommenderar vi Google och följande källor:

Praktisk information

 • Valuta
  Euro
 • Körriktning
  Vänster
 • Hastighetsbegränsning inom staden
  50 km/h
 • Hastighetsbegränsning på motorväg
  100 km/h
 • Språk
  English, Irish
 • Populär bilkategori
  Ekonomi

Vad de flesta människor vill veta

Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.

Är EasyTerra Biluthyrning det billigaste?

Ja, vi kan garantera att vi erbjuder det lägsta priset - eftersom vi jämför flera olika återförsäljare kan vi alltid erbjuda dig det bästa priset i staden.

Vad måste jag göra när jag hämtar en bil?

För att hämta din bil, behöver du din värdekupong, ditt pass, körkort och ett kreditkort. Det är mycket viktigt att ditt körkort och kreditkort är i samma namn som den huvudsakliga föraren. Tänk på att det lokala uthyrningsföretaget reserverar ett visst belopp på ditt kreditkort som en deposition. Detta kräver PIN-koden för ditt kreditkort. Om ditt körkort är utländskt (till exempel på kinesiska) måste du ha med en översättning. Endast ditt originalpass och körkort accepteras - en kopia är inte tillräcklig.

Tillkommer det några kostnader?

I allmänhet är våra priser all-inclusive. Om det skulle tillkomma några kostnader, tar vår bokningsavdelningen med dig innan du utfärdar fakturan. Om du ångrar dig, kan du alltid annullera din bokning utan några förpliktelser (minst 48 timmar i förväg).

Vilken typ av försäkring är tillämplig för min hyra av bil?

I allmänhet ingår ansvarsförsäkring, brandförsäkring, allrisk-försäkring och stöldförsäkring i kostnaden för hyra av bil.

Vad innebär Bekymmers-fri märkning?

Denna etikett indikerar att en hyrbil uppfyller följande krav: Obegränsat antal kilometer, ingen självrisk (och ingen övertäckning tillgänglig), hållbar energipolicy och att biluthyrningsföretaget har ett gott anseende. Tillgången på bilar som uppfyller dessa fyra krav gör valet av ett lämpligt fordon till dig snabbare.

Hur kan jag ändra eller avbryta min bokning?

Du avbokar din bokning på ditt "Mitt konto". Vi rekommenderaratt du kontaktar oss per telefon om du måste ändra eller avboka din bokning med kort varsel (48 timmar eller mindre).

När får jag en bekräftelse på bokningen?

De flesta bokningar bekräftas inom några minuter efter att betalning skett. Vi rekommenderar att du kontaktar bokningsavdelningen för sista-minuten-bokningar (upphämtning inom 48 timmar).

Vilka biluthyrningsfirmor jämnförs av EasyTerra Biluthyrning? På denna plats.
 • Alamo
 • Dollar Rent a Car
 • Flizzr
 • National Car Rental
 • Enterprise
 • Budget
 • Keddy By Europcar
 • Sixt
 • Avis
 • Europcar
 • Payless Car Rental
 • Hertz
 • Easirent
 • Thrifty
 • McRent
 • Celtic Motorhomes
 • Your Rent
 • Drivalia
 • Irish Car Rentals
 1. Startsida
 2. Biluthyrning Irland