Biluthyrning Edinburgh

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Edinburgh på dina vägnar.

Ange stad eller flygplatskod
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Edinburgh

  1. Startsida
  2. Biluthyrning Storbritannien
  3. Edinburgh

EasyTerra Biluthyrning Edinburgh är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din hyrbil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Platsinformation för Edinburgh

Biluthyrning Edinburgh
Biluthyrning Edinburgh

Inledning

Edinburgh är Skottlands huvudstad och det andra populäraste semestermålet i Storbritannien (London är, naturligtvis, nummer ett). Symbol för staden är Edinburgh slott som 'bevakar' staden uppifrån en höjd. Både den 'Gamla Stan' (medeltida) och den 'Nya Stan' (1700-tal) finns på UNESCO:s lista över världsarv. Dessutom är Edinburgh en populär plats att shoppa och festa på. Den årliga Edinburghfestivalen (augusti) är världsberömd. Det finns i själva verket flera festivaler som lockar många besökare: antalet personer i staden fördubblas under de tre veckor festivalen varar.

Befolkning

Staden har mer än 450 000 invånare. Man beräknar att befolkningen kommer att öka till en halv miljon inom de närmaste åren. Nästan en femtedel av stadens invånare är studenter. Den genomsnittliga utbildningsnivån är bland de högsta i Storbritannien.

Geografiskt läge

Edinburgh ligger i den östra delen av centrala Skottland på den södra sidan av en djup havsvik, Firth of Forth. Landskapet i stadens omgivningar formades ursprungligen av vulkanisk aktivitet och därefter av glaciärerna under istiden som bildade djupa dalar. Glasgow ligger 7 mil västerut.

Ekonomi

Edinburgh är en tjänstestad med finansiell service och turism som sina viktigaste sektorer. Bank of Scotland grundades i Edinburgh för över 300 år sedan.
Dessutom hyser staden stora investeringsbanker och försäkringsbolag. Industrin har aldrig varit särskilt viktig för staden, även om elektronikindustrin har dykt upp under senare år.
Som huvudstad i Skottland och ett viktigt utbildningscentrum, finner många personer i Edinburgh arbete i den (halv-) statliga sektorn.
Staden besöks av miljoner inrikes- och utrikesturister varje år. Turismen är en viktig sektor som genererar runt ett hundra miljoner brittiska pund om året.

Flygplatser

Edinburghs internationella flygplats är belägen 1,2 mil väster om staden. Det finns förbindelser till andra städer i Storbritannien (mer än 40 flyg per dag till och från London), europeiska huvudstäder samt Newark och AtlantaUSA. Flygbussar (Airlink Express) avgår var femtonde minut till och från stadens centrum. 2009 kommer en tågförbindelse att invigas mellan flygplatsen och staden.

Från Glasgows flygplats finns det fler interkontinentala flyg, till exempel till Chicago, New York, Philadelphia, Toronto och Vancouver.

Kollektivtrafik

Staden har två bussbolag, Lothian och First. De använder samma busshållplatser, men en biljett från ett av bolagen gäller inte på det andra bolagets bussar. I centrum är Lothian störst medan First har fler linjer i de östra och västra områdena. 
2007 påbörjades byggandet av en spårvägslinje som ska förbinda de västra stadsdelarna med centrum. Linjen kommer så småningom att förlängas till flygplatsen.  

Dessutom finns det tre turistbussar. De avgår alla från Waverly Bridge, men var och en av dem kör olika rutter. Waverly Bridge ligger nära Waverly Station, stadens viktigaste tågstation. Den är slutdestination för East Coast Man Line och det finns en direktförbindelse till Kings Cross i London.

Det finns en färjeförbindelse med Zeebrugge i Belgien och en kombinerad buss/båtförbindelse till Belfast i Nordirland.

Trafik och parkering

Först och främst: i Storbritannien kör man på vänster sida av vägen, vilket betyder att ratten i hyrbilen sitter på höger sida. Vi rekommenderar inte att våga sig in i stadens livliga trafik om man inte har kört på vänster sida av vägen förut. Det kan vara bra att öva lite i en lugn stadsdel först.

Edinburgh är känt för sina trafikstockningar. Dessutom är många av gatorna i centrum enkelriktade, vilket inte gör det lättare att hitta. Centrum är ganska kompakt och lätt att utforska till fots. Att hitta parkeringsplats på gatan är svårt och det finns också en gräns för hur länge man får parkera. I utkanten av centrum finns det några bilparkeringar. Några av de större är Castle Terrace väster om centrum och St. James Centre och Greenside Place öster om centrum. Det är lättare och billigare att parkera bilen vid en av tågstationerna eller på infartsparkeringarna i utkanten av staden och fortsätta därifrån med kollektivtrafik.

Hotell

Som Storbritanniens andra turistmål och ett viktigt ekonomiskt centrum finns det ett oerhört stort logiutbud i Edinburgh. Från förstklassiga, lyxiga och mycket dyra hotell till superbilliga men ibland sjabbiga rum på enkla pensionat. I augusti (under Edinburghfestivalen) är alla hotell fullbokade. Om man vill övernatta i Edinburgh i augusti måste man boka hotellrum månader i förväg.

Externa källor

För mer information om Edinburgh rekommenderar vi Google och följande källor:

Biluthyrningsplatser i Edinburgh

EasyTerra Biluthyrning Edinburgh jämför priser mellan biluthyrningsföretag på följande platser:

Järnvägsstationer

Om du letar efter en hyrbil i Storbritannien, men i en annan stad än Edinburgh, vänligen klicka dig fram till Biluthyrning Storbritannien-sidan, där du kan välja i vilken stad i Storbritannien du vill hyra en bil.