• Kundbetyg 8.3 / 10
 • Biluthyrning sedan 2005

Biluthyrning Slovakien

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Slovakien på dina vägnar.

Ange stad eller flygplatskod
- dagar
Varför boka genom oss?
 • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
 • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
 • Redan 500,000+ bokningar Fler än en halv miljon människor har föregått dig 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
 • 24000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Slovakien

EasyTerra Biluthyrning Slovakien är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din bil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Biluthyrningserbjudanden i Slovakien

Oavsett om du letar efter en liten hyrbil eller en kombi för hela familjen har vi alltid ett lämpligt fordon till lägsta pris. Nedan visas några exempel på vårt urval i Slovakien.

Biltyp
Mini
Ekonomi
Kompakt
Mellanklass
Standard
Full-size
Lyx
Herrgårdsvagn
Familjebuss
SUV

När du ska boka en hyrbil i Slovakien

Biluthyrningsställen i Slovakien

EasyTerra Biluthyrning jämför hybilspriser på följande destinationer

Biluthyrning Slovakien

Platsinformation för Slovakien

Slovakien utforskas bäst med hyrbil. EasyTerra Biluthyrning har mer än 5 avhämtningsplatser i Slovakien. Detta betyder att det alltid finns en avhämtningsplats nära ditt resmål.

Inledning

I Östeuropa ligger landet Slovakien, med sin huvudstad Bratislava. Det är även Slovakiens största stad. Den har 450 000 invånare. Bratislava ligger nära den västra gränsen, inte långt från Österrike och Ungern. Donau flyter genom ett angenämt, kuperat landskap och utgör en naturlig gräns till Ungern.

För många turister är den vilda slovakiska naturen en riktig attraktion. Särskilt norr och nordväst har mycket att erbjuda. De höga Tatrabergen, de historiska städerna Levoca och Bardejov och möjligheterna att utöva rafting på floden Dunajec ger naturälskare mer än en anledning att besöka Slovakien. De som älskar historiska platser kan besöka huvudstaden, de städer som nämns ovan och några av de 180 slotten och ruinerna som finns i Slovakien. Spissky hrad i öster är det allra vackraste. I nordöst finns även historiska träkyrkor från den mähriska perioden på 800-talet. Slovakien är en ung republik, som har existerat i femton år nu och som upptäcks av allt fler turister.

Historia

Den region som idag är känd som Slovakien beboddes av slaviska stammar på 400-talet e. Kr. 833 erövrade den mähriska prinsen staden Nitra, 8,5 mil öster om dagens Bratislava. På detta sätt grundades det Stormähriska riket. De centrala och västra delarna av det nuvarande Slovakien, hela Tjeckien och delar av Polen, Ungern och Tyskland, var en del av detta rike. Under den andra hälften av 800-talet gjorde kristendomen sitt intåg och riket konverterade till denna religion.

Det Stormähriskariket överlevde endast under en kort tid. 907 föll det isär och 1018 hade Ungern annekterat hela riket. Denna situation gav större delen av Slovakien niohundra år av stabilitet. Från 1412 till 1772 tillhörde den ostliga regionen Spis Polen. Ungrarna grävde silver- koppar och guldgruvor. Handel med bärnsten, ull och guld inleddes också. 17 mil öster om Bratislava ligger än idag den historiska staden Banska Stiavnica. Den äldsta texten i vilken denna stad omnämns är från 1156. Under 1200-talet blev Banska Stiavnica berömt för att man utvann guld och silver där. Idag finns den historiska stadskärnan med på UNESCO:s världsarvslista.

På 1500-talet invaderade turkarna Ungern. Huvudstaden flyttades från Buda till Bratislava. Senare, 1867, grundades imperiet Österrike-Ungern. Ungrarna tvingade då Slovakien att anta den ungerska kulturen. Det ungerska språket var till exempel det enda språket som lärdes ut i skolor. Som en reaktion på detta förstärkte det slovakiska folket sina band till Tjeckien. Eftersom Tjeckien var ockuperat av Österrike hade båda länderna ett liknande öde gemensamt. Efter det Österrikisk-ungerska rikets kollaps under Första världskriget föddes republiken Tjeckoslovakien.

1939 föll landet emellertid isär igen. Detta skedde på grund av Münchenavtalet som tvingade republiken att avträda delar till Tyskland. Slovakien bestämde sig för att deklarera sin självständighet. Ungern fick då möjligheten att ta land från det försvagade Slovakien.

Under det Andra världskriget stod Slovakien, under Jozef Tisos ledning, på Hitlers sida. 1944 gjorde det slovakiska folket uppror mot fascisten Tiso. Slovakerna är än idag stolta över att de visade motstånd. Det tog tyskarna flera månader att krossa detta uppror.

Efter kriget blev Tjeckoslovakien en enda stat igen. Det var menat att det skulle bli en federal stat, men Sovjetunionen ockuperade landet 1948 och centraliserade makten i Prag. Slovakerna kände sig diskriminerade av tjeckerna. Detta resulterade i 'Pragvåren', en period som inleddes i januari och slutade i augusti 1968. Alexander Dubcek, Tjeckoslovakiens dåvarande ledare, riktade in sig på att införa en mer moderat politisk linje i det kommunistiska landet. Han hade för avsikt att demokratisera landet. Tack vare dessa förändringar fick slovakerna i teorin lika rättigheter. Emellertid förblev Prag maktens centrum. Då fruktade Sovjetunionen att förändringarna i Tjeckoslovakiens politik skulle påverka andra länder som tillhörde Warsavapakten. Detta var en av anledningarna som fick Leonid Brezhnev, Sovjetunionens kommunistledare, att sätta stopp för reformerna. Den 20 augusti 1968 inleddes 'Operation Donau' med att Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien.

Alla reformer upphävdes. Agitationen och missnöjet bland folket fortsatte att existera. Den icke våldsamma 'Sammetsrevolutionen ' 1989 slog ned kommunistregimen och återupplivade den slovakiska nationalismen. 1992 avslog det slovakiska parlamentet ett avtal genom vilket man skulle fortsätta att vara en del av den tjeckoslovakiska republiken. Slovakerna ville ha en suverän stat vilket de fick 1993.

Samhälle och kultur

Det finns ungefär 5,5 miljoner människor i Slovakien. Omkring 10 % av dem kommer ursprungligen från Ungern. Denna grupp lever främst i den sydöstra delen av landet. Mindre än 1 % är tjecker. Det finns även en grupp romer i Slovakien. Ingen vet med säkerhet hur stor denna grupp är.

Slovaker är i allmänhet mycket vänliga, även om de kan verka ganska vresiga vid först intrycket. Landsbygdsbefolkningen håller troget fast vid sina traditioner. Gäster välkomnas ofta med ett glas slivovica, en traditionell plommonkonjak. Man tar av sig skorna vid dörren och de byts ofta ut mot tofflor, sandaler eller andra skor. I byar bär vissa människor fortfarande färgglada, traditionella kläder. 

Den stora majoriteten slovaker är romersk-katolsk. För övrigt är evangelisk protestantism mycket populär. Religionen är i allmänhet en viktig del av slovakernas vardagsliv. I öster av landet finns det också grekisk-katolska och ortodoxa troende.

Det slovakiska språket är nära besläktat med det tjeckiska språket. Båda är västslaviska språk. Många yngre slovaker kan tala engelska. Ett antal slovaker talar även tyska, även om det inte alla slovaker uppskattar att utlänningar tilltalar dem på tyska. Detta gäller särskilt för den äldre generationen. Det uppskattas ofta om besökarna försöker tala slovakiska. 

Politisk situation

Sedan 1993 har Slovakien varit en parlamentarisk republik. Statsöverhuvudet är presidenten. Han eller hon väljs för en femårsperiod. Sedan 2004 innehar Ivan Gasparovic detta ämbete. Presidenten är också den som utser ministrarna.

Den första maj 2004 gick Slovakien med i Europeiska Unionen. Förutom detta är landet med i FN och NATO.

Ekonomi

Sedan kommunismen kollaps 1993 ligger den slovakiska ekonomin efter. Arbetslöshetssiffrorna är också mycket höga. Mer än tredjedel av landet är uppodlat. Jordbrukssektorn är mycket viktig. Förutom detta producerar man stål, keramik och textilier. Slovakiens ekonomi bygger på handel med Tyskland, Tjeckien, Ryssland och Italien. I januari 2009 byttes den slovakiska kronan ut mot euron.

Geografi och klimat

I Europas hjärta ligger det nästan 50 000 km² stora landet Slovakien, omgivet av Polen, Ukraina, Ungern, Österrike och Tjeckien. I den sydvästra delen av detta avlånga land utgör Donau en naturlig gräns till Ungern. Från floden till Karpaternas fot sträcker sig gröna ängar över kullarna. Detta är en bördig jordbruksregion. Öster om Bratislava, vid Donau, ligger Slovakiens torraste, varmaste och soligaste lågland. Slovakiens längsta flod har sitt ursprung i norr i Tatrabergen och rinner slutligen ut i Donau. Denna flod bär namnet Vah.

Lite mindre än hälften av landet är täckt av träd. Centrala Slovakien domineras av Vysoké Tatry, Höga Tatras. Den högsta toppen är 2654 meter och kallas Gerlachovsky stit. Tatrabergen är en av Slovakiens mest besökta turistattraktioner. Vandrare kan blicka ut över magnifika vyer. När man vandrar genom skogarna och längs klipporna så dyker sagoliknande sjöar ibland upp Dessa tarns är Tatras ögon.

I södra Slovakien ligger nationalparken Slovensky rajs där grottor har holkats ur i skifferberg. Denna nationalpark erbjuder besökarna möjligheten att njuta av vacker flora och fauna i och längsmed raviner, ängar och floden Hornad. Områdets höjd varierar mellan 500 och 1700 meter. När vandrarna passerar genom klyftor och över platåer kommer de förbi små och stora vattenfall som rinner nerför klipporna.

Slovakien omges av andra länder vilket gör att man har inlandsklimat. Vintrarna är kalla och somrarna är varma. På vintern fryser vattenfallen i bergen och snö täcker stigarna. Bergen kan behålla sin vita färg fram till långt in på våren. Juli och augusti är de varmaste månaderna. De högsta temperaturerna nås i Danubes lågland.

Trafik och infrastruktur

På de Slovakiska motorvägarna är den högsta tillåtna hastigheten 130 kilometer/timmen. Inom tätortsområden bör förarna sakta ner till 40 kilometer/timmen. Utanför dessa områden kan man köra i 90 kilometer/timmen. För att köra på motorvägar behöver man ett grönt märke. Dessa säljs vid gränsen, på bensinstationer och 'Satur' kontor.

Från Bratislava till Kosice i väst går den viktigaste järnvägen. Från Bratislava kan man ta ett flertal tåg till europeiska städer. Slovakiska tåg är effektiva och biljetterna är inte dyra.

Om man vill åka med kollektivtrafik mellan olika städer så är det lämpligare att ta tåg än buss. Bussar är långsammare och mindre bekväma. Förutom detta går tågen oftare. Lokalbussar och spårvagnar går i allmänhet mellan klockan 4.30 och 23.30. 

Flera flygningar om dagen går från eller till Prag flygplats. Eftersom Wien flygplats ligger sex mil från Bratislava, så går det inte många flygningar från Bratislava flygplats till andra europeiska städer. Bratislava flygplats är belägen nio kilometer från huvudstaden.

Mat och dryck

Slovakerna äter vanligtvis middag mellan sex och nio på kvällen. En av landets specialiteter är vitlökssoppa (cesnaková pievka). En annan typisk slovakisk rätt är bryndzové halusky: klimpar stekta i fårost och bacon. Den slovakiska osten är också en specialitet. Förutom detta finns den traditionella grytan gulash i Slovakien och det serveras flera olika sorters fisk, som till exempel forell och karp. 

Det finns en del vinodling i söder och i regionen Modra norr om Bratislava. Slovakiskt vin är i allmänhet mycket gott. Precis som i grannlandet Tjeckien, så kan slovakerna brygga mycket gott öl, eller pivo. De som gillar starka spritdrycker kan smaka flera olika sorter i Slovakien. De som gillar alkoholhaltig drycker gjorda på örter kan prova demänovka eller horec. Den traditionella plommonkonjaken slivovica är en slovakisk produkt som har samma fruktiga karaktär som borovicka, vilken görs på enbär.

Tidszon

Slovakien ligger i tidszonen GMT/UTC+ 1. I slutet av mars vrider slovakerna fram klockan en timme. Detta är den så kallade 'sommartiden'. I slutet av oktober vrider man tillbaka klockorna igen till 'vintertid'.

Logi

Hotellen i Slovakien betygssätts genom ett stjärnsystem. Det sträcker sig från en till fem stjärnor. I Bratislava är hotellen dyrare än i resten av landet.

Vandrarhem är vanligtvis öppna från juli till augusti. Vandrarhemmen för turister är mycket enkla. De är avsedda för resenärer som bara vill ha en säng att sova i. De används ofta av vandrare. Information om dessa vandrarhem finn tillgänglig på turistbyråerna.

Campingplatser är i allmänhet öppna mellan maj och september. Små hus kan också hyras här. 

Den som är intresserad av att hyra ett rum i en stad eller på landsbygden ska hålla utkik efter skyltar där det står privát eller zimmer frei. Centrum för turistinformation och resebyråer kan också boka rum. Utanför städerna, i turistområden är denna service ofta mer utbredd.

Externa källor

För mer information om Slovakien rekommenderar vi Google och följande källor:

Praktisk information

 • Valuta
  Euro
 • Körriktning
  Höger
 • Hastighetsbegränsning inom staden
  50 km/h
 • Hastighetsbegränsning på motorväg
  90 km/h
 • Språk
  Slovak
 • Populär bilkategori
  Ekonomi

Vad de flesta människor vill veta

Följande frågor och svar är ett urval av de mest populära frågorna. Om du inte hittar svaret på din fråga, titta på sidan Vanliga frågor eller kontakta osss.

Är EasyTerra Biluthyrning det billigaste?

Ja, vi kan garantera att vi erbjuder det lägsta priset - eftersom vi jämför flera olika återförsäljare kan vi alltid erbjuda dig det bästa priset i staden.

Vad måste jag göra när jag hämtar en bil?

För att hämta din bil, behöver du din värdekupong, ditt pass, körkort och ett kreditkort. Det är mycket viktigt att ditt körkort och kreditkort är i samma namn som den huvudsakliga föraren. Tänk på att det lokala uthyrningsföretaget reserverar ett visst belopp på ditt kreditkort som en deposition. Detta kräver PIN-koden för ditt kreditkort. Om ditt körkort är utländskt (till exempel på kinesiska) måste du ha med en översättning. Endast ditt originalpass och körkort accepteras - en kopia är inte tillräcklig.

Tillkommer det några kostnader?

I allmänhet är våra priser all-inclusive. Om det skulle tillkomma några kostnader, tar vår bokningsavdelningen med dig innan du utfärdar fakturan. Om du ångrar dig, kan du alltid annullera din bokning utan några förpliktelser (minst 48 timmar i förväg).

Vilken typ av försäkring är tillämplig för min hyra av bil?

I allmänhet ingår ansvarsförsäkring, brandförsäkring, allrisk-försäkring och stöldförsäkring i kostnaden för hyra av bil.

Vad innebär Bekymmers-fri märkning?

Denna etikett indikerar att en hyrbil uppfyller följande krav: Obegränsat antal kilometer, ingen självrisk (och ingen övertäckning tillgänglig), hållbar energipolicy och att biluthyrningsföretaget har ett gott anseende. Tillgången på bilar som uppfyller dessa fyra krav gör valet av ett lämpligt fordon till dig snabbare.

Hur kan jag ändra eller avbryta min bokning?

Du avbokar din bokning på ditt "Mitt konto". Vi rekommenderaratt du kontaktar oss per telefon om du måste ändra eller avboka din bokning med kort varsel (48 timmar eller mindre).

När får jag en bekräftelse på bokningen?

De flesta bokningar bekräftas inom några minuter efter att betalning skett. Vi rekommenderar att du kontaktar bokningsavdelningen för sista-minuten-bokningar (upphämtning inom 48 timmar).

Vilka biluthyrningsfirmor jämnförs av EasyTerra Biluthyrning? På denna plats.
 • Alamo
 • Megadrive
 • wheego
 • Budget
 • Hertz
 • addCarRental
 • Avis
 • Europcar
 • Keddy By Europcar
 • GLOBAL Rent-a-Car
 • Buchbinder
 • FireFly Car Rental
 • Autounion Car Rental
 • Global Rent a Car
 • Payless Car Rental
 • SurPrice car rentals
 • Sixt
 • Thrifty
 • National Car Rental
 • Enterprise
 • Green Motion
 • Your Rent
 • Carwiz rent a car
 1. Startsida
 2. Biluthyrning Slovakien