Biluthyrning Prag

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Prag på dina vägnar.

  • Gratis avbokning
  • Bästa pris-garanti
  • 8000+ upphämtningsplatser
Ange stad eller flygplatskod
Varför boka genom oss?
  • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
  • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
  • 8000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Prag

  1. Startsida
  2. Biluthyrning Tjeckien
  3. Biluthyrning Prag
EasyTerra Biluthyrning Prag är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din hyrbil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Platsinformation för Prag

Biluthyrning Prag
Biluthyrning Prag

Inledning

Efter kommunismens slut blev Tjeckiens huvudstad igen en vibrerande stad som lockar många turister. Den medeltida stadskärnan är full av runda torn och spiror. Längs Karlsbron finns en imponerande skara helgonstatyer. På andra sidan finns den mysiga barocka stadsdelen Malá Strana och på kullen bakom finns ett slott.

Befolkning

Efter kommunismens fall minskade Prags befolkning. Införandet av fri marknadsekonomi ledde till att levnadskostnaderna steg och antalet födslar i landet minskade. Bostadsmarknaden i Prag är också väldigt hård. Staden har idag cirka 1,3 miljoner invånare.

Geografiskt läge

Prag ligger vid floden Moldau som på tjeckiska kallas Vltava. Stadens två delar, som ligger på olika sidor av floden, ansluts genom många broar. Många människor tror att Prag ligger i Östeuropa, men i själva verket är staden belägen i Centraleuropa, lite mer än 70 mil från Amsterdam, 25 mil från Wien och 28 mil från Berlin.

Ekonomi

Under kommunismens tider var Prag centrum för (tung) industri. Industrin spelar fortfarande en viktig roll i den lokala ekonomin: bilar, maskiner och metallslöjd, liksom kemiföretag och livsmedelsindustri. Sedan marknadsekonomins införande har staden snabbt utvecklats till ett handels- och finanscentrum i Östeuropa. Under kommunismen fanns det knappast någon servicesektor, men nu utgör den ekonomins viktigaste del. Dessutom är staden centrum för regeringen, det finns många utbildningsinstitutioner och Prag lockar miljoner turister varje år, vilket skapar fler arbetstillfällen åt nöjessektorn.

Flygplatser

Den internationella Ruzyne flygplatsen ligger 2 mil nordväst om stadens centrum. Sedan kommunismens fall har antalet flyg ökat drastiskt, bland annat tack vare lågprisflygbolagens tillkomst.

Det finns en flygbuss-service mellan flygplatsen och námestí Republiky, med minibussar som sköts av företaget Cedaz. Minibussarna stannar vid metrostationen Dejvická. Stadsbussen 119 går också till den stationen. Med bil behöver du bara följa Evropská Boulevard för att komma till stadens centrum.

Kollektivtrafik

Staden har ett vidsträckt kollektivtrafiknätverk, som består av tunnelbana, spårvagnar och bussar. Det finns också en linbana till Petrinbergets topp. Inom en viss tid kan du använda samma biljett till alla de olika offentliga transportmedlena. Du kan också köpa en biljett som varar i 3, 7 eller 15 dagar. Biljetter till offentliga transportmedel kan köpas på tunnelbanestationer, i tobaksaffärer och i tidningskiosker (trafika). Biljetterna måste stämplas när du stiger på transportmedlet. På natten finns ett fåtal spårvagnslinjer och bussar en gång i halvtimmen.

Dessutom finns det många taxibilar, men om du tar taxi bör du se upp. Ta aldrig en taxi på gatan, utan be om att få beställa en taxi på hotellet eller restaurangen. Kom överens med taxichauffören om priset och be om ett kvitto. På det sättet försäkrar du dig om att han använder sin taxameter.

Ficktjuvar är särskilt aktiva i tunnelbanan. De finns också på Vaclavplatsen, Gamla Stans Torg, Karlsbron och i affärscentrum. 

Trafik och parkering

Prags gamla stadskärna upptäcker man bäst till fots. Trafiken kan vara väldigt intensiv och många gator är enkelriktade. Hyrbilar är mycket lämpliga för utflykter i Prags omgivning. Under de senaste åren har vägarna förbättrats enormt, men förvänta dig (ännu) inte motorvägar som i Västeuropa.  

I stadens centrum finns flera zoner för parkering (orange, grön och blå). De blåa zonerna är reserverade för stadens invånare så parkera inte där. I de orange och gröna zonerna kan du parkera under 2, respektive 6 timmar, efter att ha lagt mynt på parkeringsautomaten. Om du parkerar för länge på fel plats finns det risk för att din bil blir fastlåst. Du blir tvungen att betala höga böter för att få låset borttaget.

Inbrott i bilar är ganska vanligt i Prag. Därför är det bättre att parkera på en parkeringsplats med bevakning, som till exempel de som ligger nära centralstationen Wilsonova, tågstationen Masaryk eller Malostranské námestí. Det finns också parkeringsplatser nära tunnelbanestationer vid de större infartsvägarna, men de har ingen bevakning. På námestí Jana Palacha nära Gamla Stans Torg finns en underjordisk parkering.

Hotell

Prag är Tjeckiens centrum för ekonomi, kultur och turism. Under de senaste åren har antalet logimöjligheter ökat enormt och servicenivån är mycket bättre än vad den var precis efter kommunismens fall. Några av de historiska byggnaderna i stadskärnan har renoverats av lyxiga internationella hotellkedjor. Det betyder att det finns ett brett utbud av hotell. Detta betyder dock inte att Prag är en billig stad, särskilt inte under högsäsongen, från maj till oktober. För att få ett rum till ett bra pris är det nödvändigt att du bokar i förväg, helst minst tre månader innan resan.

Externa Källor

För mer information om Prag rekommenderar vi Google och följande källor:

Biluthyrningsplatser i Prag

EasyTerra Biluthyrning Prag jämför priser mellan biluthyrningsföretag på följande platser:

Om du letar efter en hyrbil i Tjeckien, men i en annan stad än Prag, vänligen klicka dig fram till Biluthyrning Tjeckien-sidan, där du kan välja i vilken stad i Tjeckien du vill hyra en bil.