Biluthyrning Leeuwarden

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Leeuwarden på dina vägnar.

Varför boka genom oss?
  • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
  • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
  • 8000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag
search_main.worry_free_block.title
  • search_main.worry_free_block.usp.no_worries_deductible
  • search_main.worry_free_block.usp.unlimited_mileage
  • search_main.worry_free_block.usp.top_rated_suppliers
  • search_main.worry_free_block.usp.full_full_fuel_policy

Biluthyrning Leeuwarden

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Leeuwarden på dina vägnar.

Book before 25 February 2019 and pick up your rental by Sunday 7 April 2019
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Leeuwarden

  1. Startsida
  2. Biluthyrning Nederländerna
  3. Leeuwarden
EasyTerra Biluthyrning Leeuwarden är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din hyrbil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Platsinformation för Leeuwarden

Inledning

Leeuwarden är huvudstad i provinsen Friesland. Det är en egensinnig provins som har ett eget språk (frisiska, Leeuwarden kallas Ljouwert på frisiska). Det är en av de elva städerna i Friesland och det är i denna stad som det berömda 20 mil långa skridskoloppet Elfstedentocht börjar och slutar.
Stadens symbol är en staty av en ko- 'Us Mem' eller 'Vår moder' - vilken vittnar om provinsens jordbrukskaraktär. Staden har många historiska byggnader, som Princessehof, stadshuset och Waag. Delar av de gamla befästningarna har också bevarats.

Befolkning

För att vara en provinshuvudstad har Leeuwarden relativt få invånare, över 90 000. Det är inte tillräckligt för att den ska vara en av Nederländernas 30 största städer. Invånarna i Leeuwarden kallas ibland 'Galgenlappers' (galgbidragstagarna), eftersom de en gång i tiden framhöll att andra frisiska städer borde ge ett bidrag för att betala stadens galgar.

Geografiskt läge

Staden är belägen i den norra delen av Nederländerna. En gång i tiden fungerade staden som en förbindelse till Waddenzee via Middelzee, vilket gjorde att den blev en betydande handelspost. Emellertid har sedimentationen fyllt Middelzee totalt. Leeuwarden är belägen 6 mil öster om Groningen och 13 mil nordost om Amsterdam.

Ekonomi

Provinsens jordbrukskaraktär har fortfarande betydelse för staden ekonomi. Här finns, till exempel landets största bostadsmarknad och stora mjölkningsanläggningar. Dessutom är telekommunikationer och optisk industri också betydande. Nordväst om staden finns den viktiga flygvapenbasen Leeuwarden.
Det finns också stora utbildningsinstitutioner och staden är ett administrativt centrum.

Flygplatser

Den närmaste civila flygplatsen är Groningen flygplats Eelde, som har chartrade flygningar till semesterorter i Sydeuropa och reguljära flygningar till den skotska staden Aberdeen och till Stavanger i Norge. Den statliga flygplatsen Schiphol ligger en och en halv timmes körväg därifrån.

Kollektivtrafik

I Leeuwarden sköter Arriva bussförbindelserna. Detta företag sköter de lokala och regionala bussförbindelserna som sammanstrålar vid tågstationen söder om stadens gamla centrum. Olika platser i Friesland som Drachten, Sneek och Joure är lätta att nå med buss och det finns också en reguljär bussförbindelse till Groningen.
Nära FEC (Fryslân Expo Centre) finns en stor bilparkering där man kan parkera gratis och ta FecCity-bussen till stadens centrum.
Med tåg kan man resa direkt till Groningen och Amsterdam. Om man vill ta sig till färjan som går till de frisiska Waddenöarna finns en tågförbindelse till Harlingen.

Trafik och parkering

Leeuwarden kan nås via två motorvägar: A31 förbinder Harlingen med Drachten och A32 till Heerenveen och Meppel. Nära Harlingen finns en anslutning till A7, som korsar Afsluitdijk till Amsterdam. Nära Drachten finns en annan förbindelse till A7, i det här fallet till Groningen.

Även om Leeuwarden inte är en plats med mycket liv och rörelse, bör man veta att bilar hålls borta från stadens centrum i så stor utsträckning som möjligt. I staden finns många ställen att parkera på. Längs med infartsvägarna finns dynamiska skyltar med information till förarna om var det finns lediga platser. Systemet räknar med de bilar som anländer till varje parkering.

I området omkring den gamla stadskärnan finns det en så kallad 'blå zon'. Om man använder en parkeringsskiva kan man parkera där i två timmar (om inte något annat anges). Bakom tågstationen (på gångavstånd från centrum) finns en infartsparkering.

Hotell

För att vara en stad som inte är särskilt stor har Leeuwarden ett ganska stort antal hotell och bed & breakfast (på frisiska: bed & brochje). Lyxhotellen är belägna i stadens centrum. Det främsta exemplet är 1700-tals hotellet Hotel Paleis Het Stadhouderlijk Hof, som fram 1971 tillhörde kungafamiljen. Vanligtvis behöver man inte boka hotellrum i förväg, om man inte har ett särskilt hotell i åtanke.

Externa källor

För mer information om Leeuwarden rekommenderar vi Google och följande källor:

Biluthyrningsplatser i Leeuwarden

EasyTerra Biluthyrning Leeuwarden jämför priser mellan biluthyrningsföretag på följande platser:

Om du letar efter en hyrbil i Nederländerna, men i en annan stad än Leeuwarden, vänligen klicka dig fram till Biluthyrning Nederländerna-sidan, där du kan välja i vilken stad i Nederländerna du vill hyra en bil.