Biluthyrning Istanbul

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Istanbul på dina vägnar.

  • Gratis avbokning
  • Bästa pris-garanti
  • 8000+ upphämtningsplatser
Ange stad eller flygplatskod
Varför boka genom oss?
  • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
  • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
  • 8000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Istanbul

  1. Startsida
  2. Biluthyrning Turkiet
  3. Biluthyrning Istanbul
EasyTerra Biluthyrning Istanbul är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din hyrbil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Platsinformation för Istanbul

Biluthyrning Istanbul
Biluthyrning Istanbul

Inledning

Istanbul (tidigare: Konstantinopel) är den största och färgstarkaste staden i Turkiet, med en rik historia och många intressanta ting från de bysantinska och ottomanska epokerna. Exempel är Topkapipalatset och Hagia Sofia som ursprungligen var en kristen kyrka och numera är en moské. Den ottomanska Süleymaniye-moskén är också väl värd ett besök. Vidare är Istanbul ett shoppingparadis, till exempel den Stora bazaren och den egyptiska bazaren och de omkringliggande gatorna.

Befolkning

Officiellt har Istanbul 8 miljoner invånare, men i verkligheten är denna siffra troligen högre. Staden har en mycket internationell befolkning. Utöver den turkiska majoriteten finns det traditionellt många greker, armenier och judar i staden.

Geografiskt läge

Istanbul är den enda staden i världen som ligger i två världsdelar: Europa och Asien. Staden är belägen på Bosporens två stränder, det smala sundet som förbinder Svarta havet med Marmarasjön (som i sin tur är förbunden med Medelhavet). Den äldsta delen av staden ligger på den västra stranden.

Ekonomi

På grund av sitt läge är staden Turkiets ekonomiska centrum. På senare år har ekonomin utvecklats oerhört (landet anses vara en av de 'nya marknaderna') och Istanbul är motorn. Naturligtvis spelar handeln en viktig roll, men det finns också en hel del industri. Det finns en omfattande livsmedelsindustri (bland annat olivolja), kläder och textil tillverkas här och staden har också elektronikindustri och maskinfabriker. Dessutom monteras bilar här och man tillverkar glas och papper.
Turismen är också väldigt viktig för den lokala ekonomin. 
Turkiet vill väldigt gärna gå med i Europeiska unionen på grund av de ekonomiska möjligheter detta kommer att ge, men inom den Europeiska unionen finns det stort motstånd mot ett sådant steg.

Flygplatser

Atatürk internationella flygplats är Istanbuls huvudflygplats. Den är belägen ungefär 2 mil sydväst om stadens centrum, i den europeiska delen av Istanbul. Eftersom flygplatsen inte kunde hantera den ökade flygtrafiken har man byggt en andra flygplats i den asiatiska delen av staden, Sabiha Gökçen internationella flygplats. Förutom Turkish Airlines använder lågprisbolag denna flygplats mycket (till exempel till Eindhovens flygplats).
Det finns planer för en tredje internationell flygplats norr om staden, nära affärsdistriktet.

Kollektivtrafik

Taxi (gula) erbjuder ett billigt förflyttningssätt i Istanbul. De har alla taxametrar: på natten (midnatt till 06.00) gäller dubbel taxa. Ännu billigare är dolmus. Bussar som följer en bestämd färdväg.
Stadsbussarna är de billigaste, Istanbul har ett stort bussnät. Som besökare använder man mest T4-linjen som förbinder nöjescentrumen Sultanahmet och Taksim Square med varandra.
Tunnelbanan består av endast två linjer: en norrut och en söderut (inklusive till Atatürk flygplats). Tunnelbanan har anslutning till spårvagnen som kör över Galatabron. Det finns en reguljär färjeförbindelse mellan den europeiska och den asiatiska delen av staden.
En fast taxa används i kollektivtrafiksystemet, oberoende av hur långt man reser.

Trafik och parkering

Kaotiskt är det enda ord som överhuvudtaget kan beskriva trafiken i Istanbul. Under rusningstid på morgonen och kvällen är de två broarna över Bosporen och bron över Gyllene Hornet fulla av bilar. Man får ha tålamod och göra det bästa av det hela: njuta av den magnifika utsikten från de här broarna. Om man kör över en av broarna från den europeiska till den asiatiska sidan av staden måste man betala vägavgift, andra hållet är gratis. För Bosporen (Bogaziçi) bron måste man ha en elektronisk vägavgiftsbiljett. För Fatih Sultan Mehmet-bron kan man också betala kontant. 

I trafiken i Istanbul är tålamod verkligen en dygd. Reglerna är ungefär de samma som gäller i alla europeiska länder, men väldigt få personer rättar sig efter dem. Till detta måste man lägga till det faktum att det är svårt, om inte omöjligt, att hitta parkeringsplats i centrum. Dessutom kan man råka ut för bilmaffian: man måste betala dem för att inte få sin bil förstörd. Emellertid är beloppen ganska låga för att de ska vakta ens bil! Olagligt parkerade bilar sätter man hjullås på.

Kort sagt: om man inte har erfarenhet av att köra i kaotiska städer kanske man föredrar att parkera bilen vid hotellet samt använda den för att utforska omgivningarna.

Hotell

De billigaste hotellen och pensionaten hittar man i den gamla delen av staden (Sultanahmet). Det finns också dyrare hotell i samma område men de bästa hotellen ligger vid Bosporen, både på den europeiska och den asiatiska sidan. Istanbul lockar årligen många besökare och eftersom det är landets ekonomiska centrum besöker också många affärsmän och kvinnor staden. Vi rekommenderar att boka hotellrum i förväg.

Externa källor

För mer information om Istanbul rekommenderar vi Google och följande källor:

Biluthyrningsplatser i Istanbul

EasyTerra Biluthyrning Istanbul jämför priser mellan biluthyrningsföretag på följande platser:

Om du letar efter en hyrbil i Turkiet, men i en annan stad än Istanbul, vänligen klicka dig fram till Biluthyrning Turkiet-sidan, där du kan välja i vilken stad i Turkiet du vill hyra en bil.