Biluthyrning Ljubljana

Spara tid och pengar. Vi jämför biluthyrningsföretagens erbjudanden i Ljubljana på dina vägnar.

Ange stad eller flygplatskod
Varför boka genom oss?
  • Gratis avbokning Upp till 48 timmar före överenskommen upphämtningstid
  • Bästa pris-garanti Har du hittat ett bättre pris? Berätta det för oss så ger vi dig ett bättre erbjudande
  • 8000+ upphämtningsplatser Platser över hela världen
Vi jämför alla välkända biluthyrningsföretag

Biluthyrning Ljubljana

  1. Startsida
  2. Biluthyrning Slovenien
  3. Ljubljana
EasyTerra Biluthyrning Ljubljana är en oberoende jämförelsesida för biluthyrning. Vårt system jämför priser mellan välkända biluthyrningsföretag så att du som kund alltid kan boka din hyrbil genom oss till ett konkurrenskraftigt pris.

Platsinformation för Ljubljana

Biluthyrning Ljubljana
Biluthyrning Ljubljana

Inledning

Ljubljana är huvudstaden i Slovenien, förr i världen en (del) republik i Jugoslavien och sedan 1991 ett självständigt land. Stadens hjärta är det mysiga torget Prešeren, uppkallat efter Sloveniens nationalpoet som står staty på detta torg. Stadsbilden domineras av Ljubljanski Grad, slottskullen. Slottet är vackert renoverat. På kvällarna gillar invånarna i Ljubljana att ströva omkring bland kvarlämningarna efter andra fästningar på slottskullen. Arkitekten Jože Plečnik, designade kullens promenadspråk. Han ritade även de Tre broarna (Tromostovje). Caféerna, barerna och restaurangerna vid floden vaknar till liv på kvällarna.

Befolkning

Staden har en befolkning på omkring 300 000 människor.

Geografiskt läge

Ljubljana är centralt belägen i landet, vid floden Ljubljanica och på en höjd av nästan 300 meter. På den östra stranden ligger gamla Ljubljana, väster om floden ligger stadens moderna del. De två delarna är anslutna via broar. Slovenien gränsar till Italien i väst och till Kroatien i söder och öster, till Ungern i nordost och till Österrike i norr. Landet har en liten kustremsa: i sydväst ligger Venedigbukten.

Ekonomi

Även om industrin fortfarande spelar en viktig roll för den lokala ekonomin så växer servicesektorns betydelse. Industrin består främst av tillverkning av läkemedel och livsmedel, samt petrokemisk industri. Ljubljana är också landets finansiella centrum. Dessutom skapar byggsektorn och transport arbetstillfällen. Allt fler upptäcker Ljubljanas (och Sloveniens) attraktionskraft, vilket gör turismen till en starkt växande sektor.

Flygplatser

Ljubljana flygplats ligger 2,6 mil norr om stadens centrum. Flygplatsens offentliga namn är Jože Pučnik Airport, men slovenerna envisas med att fortsätta att kalla den för Brnik flygplats, efter den plats som den ligger på. Flygplatsen är enkel att nå med hyrbil via A2 motorväg (även E61). Avfarten till flygplatsen är tydligt skyltad.

Kollektivtrafik

Ljubljana har bra kollektivtrafik, som består av bussar. De flesta linjer har bussar som går en gång i kvarten och under rusningstiden ännu oftare. På lördagar, söndagar och helgdagar går bussarna även på natten. Man betalar med en elektronisk biljett, som man kan köpa i automater, kiosker eller på turistbyrån.

Trafik och parkering

Ljubljana är inte en särskilt stor stad och därför är trafiken inte speciellt livlig. Även rusningstrafiken är relativt lugn, i jämförelse med de flesta andra europeiska huvudstäder. I stadens centrum finns det betalparkering på gatorna och för det mesta är det inte svårt att hitta en parkeringsplats. Detta är det billigaste alternativet, men man får bara lov att parkera i två timmar. Det finns även ett flertal parkeringsgarage, men avgifterna är mycket högre där. 

Hotell

Det finns ett bra urval av logi i staden. Turister bor ofta på ett av de många hotell som ligger nära de Tre broarna. För budgetresenärer är Celica hostel ett intressant alternativ, det är inhyst i ett före detta militärfängelse. Tre kilometer norr om stadens centrum finns det en campingplats som ligger vackert vid floden Sava. Om man vill resa till Ljubljana på sommaren så rekommenderar vi att man bokar logi i god tid innan resan. 

Externa källor

För mer information om Ljubljana rekommenderar vi Google och följande källor:

Biluthyrningsplatser i Ljubljana

EasyTerra Biluthyrning Ljubljana jämför priser mellan biluthyrningsföretag på följande platser:

Om du letar efter en hyrbil i Slovenien, men i en annan stad än Ljubljana, vänligen klicka dig fram till Biluthyrning Slovenien-sidan, där du kan välja i vilken stad i Slovenien du vill hyra en bil.